HAON - Kultúra

2019.02.04. 11:31

Film, könyv és festészet

Derecske - Lukács Gábor festő-grafikus megnyitójával kezdődött a derecskei, kultúra napi megemlékezés.

Derecske - Lukács Gábor festő-grafikus megnyitójával kezdődött a derecskei, kultúra napi megemlékezés.

Teltház fogadta a nyitóünnepségre érkező Lukács Gábort a derecskei művelődési központ kiállító termében. A salgótarjáni születésű művész a Nyíregyházi Főiskola Rajz Tanszékének docense. 1980 óta a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körben tanít, a kört 1990-től vezeti. A derecskei grafikai művésztelep állandó vendége, alkotója. Képei mélységéről és dinamizmusáról a kiállítást megnyitó Tamus István grafikusművész beszélt. Az ünnepélyes megnyitón Bakó István, Derecske polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. A magyar kultúra napja alkalmából rendezett eseményen a Himnusz és operarészletek is elhangzottak.

Az érdeklődőknek a kiállítóteremből, a néhány lépésre található könyvtárba vezetett az út, ahol a képzőművészetet az irodalom váltotta fel. Méghozzá a történelmi témájú könyveket kedvelőket vonzotta leginkább. Bán János, vagy ahogyan többen ismerik, Bán Mór, Kim Lancehagen vagy Gran Goa, a magyar fantasy- és sci-fi-író, újságíró, 2008-tól történelmi témájú könyveket is ír. A zsúfolásig megtelt kisteremben Rácz Anikó, a könyvtár vezetője beszélgetett a közkedvelt íróval.

Derecskén A Sátán fattya

A Derecskei Filmklub kultúra napjához kapcsolódó eseménye volt A Sátán fattya című film vetítése, majd az alkotókkal és a szereplőkkel beszélgettek az érdeklődők. A film a Los Angeles-i magyar filmfesztiválról elhozta a legjobb operatőrnek (Halász Gábor) és a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Tarpai Viktóriát Törőcsik Franciskával (Aurora Borealis) megosztva díjazták.

A történet: A Nagy Zoltán Mihály azonos című könyvéből készült film, a 16 éves Tóth Eszter meghurcolását mutatja be. 1944-ben az orosz katonák megerőszakolt fiatal lányt, megszüli a gyermekét, akinek a világra jötte visszafordíthatatlan események sorozatát indítja el. A malenkij robot nemcsak több száz kárpátaljai magyar család életét tette tönkre, hanem örök mementóként áll a történelem kevésbé ismert tettei előtt.

A Sátán fattya szereplői, köztük Tarpai Viktória, Szűcs Nelli és Trill Zsolt kárpátaljai születésű színészek, akiknek nagyszülei személyesen élték át a több mint 70 évvel ezelőtti borzalmas világot. A derecskei vetítéssel egybekötött közönségtalálkozón a főszereplőnő a forgatás nehézségeiről és a filmkészítés precizitásáról beszélt. A filmet februárban Berettyóújfaluban és Nagyváradon is megtekinthetik az érdeklődők.

- Némethy Norbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!