HAON - Kultúra

2019.01.05. 17:05

Veres Péterre emlékeztek

Balmazújváros - Balmazújvároson minden év január elején a születésnapjának évfordulója alkalmából emlékeznek Veres Péterre.

Balmazújváros - Balmazújvároson minden év január elején a születésnapjának évfordulója alkalmából emlékeznek Veres Péterre.

Az újvárosi születésű író előtt a havas, hideg időjárás ellenére sokan tisztelegtek. A megemlékezést Hegedűs Péter polgármester gondolatai nyitották, aki a családja tapasztalatait is megosztotta Veres Péterről. Majd Sós Csaba, a Veres Péter Kulturális Központ megbízott vezetője ismertette meg az emlékezőkkel az író és politikus életútját, munkásságát.

Az 1897. január 6-án született Veres Péter mindössze 4 évig járt iskolába, 12 éves korától már dolgoznia kellett, többek között az első világháború idején a fronton volt.

Közismert, írói munkássága mellett honvédelmi miniszterként az 1940-es évek közéletének egy legmeghatározóbb személyisége lett – emelte ki az intézményvezető.

Veres Péter szellemisége ma is jelen van. Utca, valamint intézmények, egész életműve őrzi az emlékét a településen.

Balmazújváros az ő gondolatait mindig szem előtt tartja, hiszen sok helyen kiemelik az „Én nem mehetek el innen” című vers záró gondolatait: „…ide kell hoznunk a nagyvilágot, ide kell hoznunk mindent, ami szép, ami jó, ami nemes és amit érdemes.”

Veres Péter ülőszobránál és emlékházánál is helyeztek el koszorúkat az emlékezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!