HAON - Kultúra

2019.01.27. 15:26

Az ökumenizmus jövője az emberek szívében dől el

Nyíracsád - Négy felekezet négy imaesten imádkozott a Krisztus-hívők egységéért Nyíracsádon.

Nyíracsád - Négy felekezet négy imaesten imádkozott a Krisztus-hívők egységéért Nyíracsádon.

Január 21-25 között az ökumenikus imahét keretében négy estén át imádkoztak a Krisztus-hívők egységéért a nyírségi településen. Az ökumenikus alkalmakon a község négy felekezetének hívei és vezetői – Komor Csaba református lelkipásztor, Tóth Elek görögkatolikus parókus, Tatai Zoltán görögkatolikus segédlelkész, Eiben Tamás római katolikus plébániai kormányzó és Bacsó János baptista lelkipásztor – találkoztak, hogy estéről-estére végiggondolják és értelmezzék az imahét idei vezérgondolatát, melyet Mózes 5. könyvéből választottak a szervezők: „ Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…”

Tudunk-e egyek lenni?

Az első találkozónak a baptista imaház adott otthont, ahol először Komor Csaba református lelkipásztor adott hálát azért, hogy sokan összegyűltek az imádság hívó szavára, majd kérte a mindenható Úristent, hogy a testvérek ne csak testben, hanem lélekben – imában, énekben és igében – is egyek lehessenek. Az evangéliumi szakasz felolvasását követően Eiben Tamás római katolikus plébániai kormányzó szólt a hívekhez. – Ha minden ember komolyan venné az evangélium üzenetét, nem lenne szükség ökumenikus imahétre, mert nem református, katolikus, baptista ember van, hanem csak Krisztusban hívő ember – jelentette ki a plébános az elgondolkodtató szavakat, majd arról beszélt, mit is jelent krisztusi embernek lenni.

Sokan imádkoztak a Krisztus-hívők egységéért Nyíracsádon. | Fotók: Kedves Zilahi Enikő

– Az emberben megvan a vágy, a törekvés az egységre. De vajon tényleg tudunk-e egyek lenni? Vajon egyek vagyunk-e a legfontosabban, az Isten és az emberszeretet parancsában? Istent nem lehet szeretni emberbaráti szeretet nélkül, és emberbarátainkat sem lehet igazán szeretni az Isten szeretete nélkül. Akkor követjük az Úr parancsát, ha nem azt keressük, ami szétválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket. Ez pedig nem más, mint a szentháromság szentsége, Krisztus személye és a szeretet parancsa. Hogy van-e jelene, jövője az ökumenizmusnak, az pedig az emberek szívében dől el – hangzottak Eiben Tamás szavai.

Növekedjünk a szeretetben

Második alkalommal a római katolikus templomban Komor Csaba református lelkipásztor osztotta meg gondolatait a hívekkel, majd a harmadik estén Tatai Zoltán görögkatolikus segédlelkész az isteni gondviselésről beszélt az egybegyűlteknek. – Isten mindent megad nekünk, amire szükségünk van, de vajon észrevesszük-e? Ne a földi javak hajszolása legyen az első, hanem az, hogy felfedezzük a körülöttünk lévő világban, emberben, állatban, természetben, mindenben, az Istent. Az ember mindig többre és többre vágyik, de sokszor csak az anyagi szinten, pedig az lenne a fontos, hogy a szeretetben növekedjünk – fogalmazott Tatai atya. Az imaesten Büte Kálmánné verssel, a baptista énekkar Istent dicsőítő énekekkel szolgált. A nyíracsádi imahét estéi a görögkatolikus templomban értek véget, ahol Tóth Elek parókus atya köszöntötte a nagyon zord, téli idő ellenére összegyűlt híveket, majd Bacsó János baptista lelkipásztor osztotta meg gondolatait az imahét záró napjának résztvevőivel.

- Kedves Zilahi Enikő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!