HAON - Kultúra

2018.12.18. 12:48

Nevesek és névtelenek a Nagy Háborúban

Vámospércs - Kiállítással, emlékmű-újraavatással, tudományos előadásokkal és koncerttel emlékeztek hős elődeikre.

Vámospércs - Kiállítással, emlékmű-újraavatással, tudományos előadásokkal és koncerttel emlékeztek hős elődeikre.

Katonadolog – vámospércsiek az első világháborúban (1914-1918) címmel nyílt kiállítás december 13-án a Művelődési Ház és Könyvtárban, Vámospércs Városi Önkormányzat és a Pircsike Közművelődési Egyesület szervezésében, a Nagy Háború befejezésének centenáriumi évében. Jelenlegi tudásunk szerint mintegy 164 vámospércsi adta életét a hazáért. Ott voltak a Kaukázusban (például Kolozs József, a Móricz Zsigmond által is megírt prédikátor), az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb katonai sikerénél, a gorlicei áttörésnél (mint Kovács József), a kárpáti támadások gyűrűjében hősi halált halva (mint Telegdy Károly), a transzbajkáli fogolytelepeken az orosz télben (mint Polgár Sándor és Rosenfeld József), Doberdónál, Isonzónál, Piavénél (mint Bányai Imre, Hunyadi Péter, Lővy Sándor, Szutor Lukács).

A kiállítás az ő személyes tárgyaik bemutatása köré épül, a korabeli összefüggések megértését ismeretterjesztő videók, kisebb installációk, speciálisan erre az eseményre készült, egyedi tervezésű pannók segítik.

Gyűjtés és kutatás

– Nem véletlen, hogy ennyien eljöttek, érdekelté váltak és teljesen megtöltjük a termet. Azokra a helyi hősökre emlékezünk, akik egyszersmind a nagyapáink, dédapáink, nagybácsijaink voltak, s akik közül sokan nem jöhettek vissza családjukhoz, hozzánk, a háborúból. A kiállítás közösségi gyűjtés és összefogás eredményeként valósult meg, tehát a helyi embereknek, családtagoknak, leszármazottaknak kulcsszerepük van benne. A gyűjtést történeti kutatás is kísérte, amelynek eredményeit kiadvány formájában is megjelentettük Centenáriumi emlékkönyv címmel a december 13-ai megnyitóra – mondta Ménes Andrea polgármester megnyitóbeszédében. – Az egyik legfontosabb hozadéka az elmúlt hónapok munkájának a vámospércsi születésű történészprofesszor, a Debreceni Egyetem egyik alapítója, Lencz Géza 1916-ban publikált, A háború ethikai megítélése című tanulmányának újrafelfedezése volt, hiszen ez a nagy retorikai gonddal megalkotott szöveg bölcseleti szempontból vetett számot a háború, a háborús részvétel és a nemzeti megújulás kérdéseivel – folytatta Ménes Andrea.

Régi katonadalok

A kiállítás megnyitója előtt a szervezők újraavatták Telegdy Károly hősi halott, fáklyákkal megvilágított sírhelyét a köztemetőben, majd a rendezvény a Művelődési Ház és Könyvtárban folytatódott. Előadást tartott Szendiné dr. Orvos Erzsébet főlevéltáros, a megyei levéltár igazgatója, rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt Korpa Tamás irodalomtörténész és Somogyi László Gábor képzőművész, a kiállítás kurátorainak vezetésével. A kiállítást minikoncert zárta: Sós Judit hangján elevenedtek meg régi katonadalok, XX. század közepi sanzonok és századvégi melódiák a legkisebb hajdúvárosban.

KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!