HAON - Kultúra

2018.12.18. 16:13

Múzeumalapítást is hoz az újév

Vámospércs - A városi ünnepséget Bocskai fejedelem szobránál rendezte meg Vámospércs.

Vámospércs - A városi ünnepséget Bocskai fejedelem szobránál rendezte meg Vámospércs.

December 12. piros betűs ünnep a hajdúvárosok történetében, hiszen 1605-ben ezen a napon szentesítette Bocskai István a szabadságharcot lezáró Korponai Országgyűlésen azt a kiváltságlevelet, ami 9254 hajdú vitéz letelepítéséről és különleges jogállásáról rendelkezett. A napokban megtartott eseményen ünnepi beszédet mondott Ménes Andrea polgármester, az utódok nevében a Mátyás Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felsős diákjai idézték meg a 413 éve történteket.

A leendő múzeum előtt

– A régi hajdúvárosok legkisebbike, Vámospércs igazán nagyot mert álmodni. Több éves előkészítést, majd sikeres pályázást követően lehetőségünk van a település egyik régi törekvésének megvalósítására, a Hajdú Múzeum Látogatóközpont és Kalandpark létrehozására. Idén a december 12-ei ünnepség kettős célt szolgál számunkra. Egyfelől köszönetünk jeléül elhelyezzük a tisztelet koszorúit Bocskai István szobránál, a leendő múzeumunk előtti parkban, megemlékezünk a „magyarok Mózeséről”. Másrészt szakmai napot és sajtótájékoztatót tartunk délután a városháza dísztermében a múzeum célkitűzéseiről, szakmai koncepciójáról, egyáltalán a 21. századi múzeumalapítás lehetőségeiről – mondta el Ménes Andrea polgármester.

Játék és elmélyülés

A szakmai napon Korompainé Mocsnik Marianna múzeumpedagógus, megyei múzeumi koordinátor részletesen ismertette a majdani intézmény szakmai felépítését, a kiállítótermekben elhelyezésre kerülő tárgyak, térképek, pannók, interaktív eszközök sokaságát: – A múzeum minden generáció számára felkínálja az ismeretszerzés, a résztvevő elmélyülés, a közös játék és feladatmegoldás lehetőségét. Egyedi intézmény jön létre, nem egy sokadik városi múzeum. A múzeum kézművesházzal és Hétpróbás Kalandparkkal egészül ki, így egész napos elfoglaltságot jelent iskolai csoportok és családok számára is.

Végül Bolyácz Róbert, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Oktatási és Módszertani Központ csoportvezetője ismertette azokat a kiváló múzeumpedagógiai országos programokat, adatbázisokat (Múzeumi á la carte; A Mi Múzeumunk), amelyek segítségével mindenki könnyen ki tudja választani a számára témában kedves, életkorban megfelelő, közeli és távoli, aktuálisan megtekinthető kiállításokat, programokat.

- Korpa Tamás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!