HAON - Kultúra

2018.12.07. 14:43

Katonadolog – évszázados távlatból

Vámospércs - Kiállításmegnyitó, emlékmű újraavatás és előadások a háború lezárásának emlékére.

Vámospércs - Kiállításmegnyitó, emlékmű újraavatás és előadások a háború lezárásának emlékére.

Katonadolog – vámospércsiek az első világháborúban (1914-1918) címmel nyílik kiállítás a vámospércsi Művelődési Ház és Könyvtárban, Vámospércs Városi Önkormányzat és a Pircsike Közművelődési Egyesület szervezésében, a Nagy Háború befejezésének centenáriumi évében.

Jelenlegi tudásunk szerint mintegy 164 vámospércsi adta életét a hazáért. Ők a letelepített hajdúk utódaihoz hasonlóan főként a 39. császári és királyi gyalogezredben, valamint a magyar királyi harmadik honvéd gyalogezredben szolgáltak. Valamennyi hadszintéren megfordultak, Olaszországtól Oroszországig, Szerbiától az Osztrák Tengermellékig. A kiállítás az ő személyes tárgyaik (fotók, levelek, visszaemlékezések, fegyverek, kitüntetések, leszerelési emléklapok, anyakönyvek) bemutatása köré épül, a korabeli összefüggések megértését ismeretterjesztő videók és kisebb installációk segítik.

A kiállítás megnyitója előtt a résztvevők újraavatják Telegdy Károly hősi halott emlékművét a köztemetőben, majd a rendezvény a Művelődési Ház és Könyvtárban folytatódik 17 órától. Előadást tart Szendiné dr. Orvos Erzsébet a megyei levéltár igazgatója, rendhagyó tárlatvezetésen vehetnek részt Korpa Tamás irodalomtörténész és Somogyi László Gábor képzőművész vezetésével, míg a világháborús katonadalok Soós Judit hangján elevenednek meg a legkisebb hajdúvárosban.

KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!