HAON - Kultúra

2018.11.02. 13:11

Koszorúk és virágok a háború hősei emlékére

Körösszegapáti - Több helyen is megemlékeztek halottaikról a román nemzetiségű falu lakói.

Körösszegapáti - Több helyen is megemlékeztek halottaikról a román nemzetiségű falu lakói.

Amikor 1991. november 2-án a településen felavatták az első és második világháborúban elesettek közadakozásból épített emlékművét, majd erre az alkalomra megszépítették a régi temetőben lévő hadisírokat is, ahol tizenhat katona nyugszik, akkor elhatározták, hogy ezután október végén vagy november elején minden évben megkoszorúzzák ezeket az emlékhelyeket. A halottak napja és a mindenszentek az a nap, melyet ez emberek megtartanak nemzetiségi, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül.

Azóta Körösszegapátiban ilyenkor koszorúzzák meg a lakosok a település központjában az első és második világháborús emlékművet és a temető sírkertjében lévő katonák kopjafáját.

Emberi kötelesség

Vasárnap délelőtt a református templomban kezdődött az ünnepség. Dr. Szabóné Kurucz Tímea lelkipásztor prédikációjában kiemelte, hogy az utódoknak emberi kötelessége az emlékezés. Ezek az emberek bátrak voltak. Egyetlen ember halála is sok embernek okoz bánatot, hát még milliók ártatlan pusztulása. Az istentisztelet után a templomkertben együtt koszorúztak az intézmények, az egyházak, az önkormányzatok és a politikai szervezetek.

A község központjában lévő első és második világháborús emlékhely koszorúzása idején a gyülekezeti énekkar énekelt. A temetőben a koszorú mellett egy szál fehér virágot is elhelyeztek a hősi halált halt katonák sírköveire.

- Vmirjáncki József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!