HAON - Kultúra

2018.11.21. 14:20

Köszöntők, emlékek, dal és tánc

Püspökladány - A Sárréti Népi Együttes fennállásának 60 éves jubileumát ünnepelte a napokban a művelődési központban.

Püspökladány - A Sárréti Népi Együttes fennállásának 60 éves jubileumát ünnepelte a napokban a művelődési központban.

A program kiállításmegnyitóval kezdődött, ahol az együttes történetét bemutató tablókat, kiadványokat, okleveleket és egyéb tárgyi emlékeket tekinthették meg az érdeklődők.

A kiállításon Tányér József, a Püspökladányi Tájékoztató Központ intézményvezetője az együttes történetét idézte fel a relikviák és tablóképek segítségével.

Bevonni a fiatalokat

A jubileumi műsor a színházteremben folytatódott. A rendezvény fővédnökeként Bodó Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: ez a nagy múltú együttes a Sárrét és a magyarság néphagyományának, zenei kultúrájának ápolásában hosszú idő óta fontos szerepet tölt be. A politikus reményét fejezete ki, hogy olyan tehetséges, lelkes fiatalokat tudhat majd az együttes tagjai között, akik méltóak lesznek a neves elődökhöz. Püspökladány önkormányzatának nevében Kovács Krisztina bizottsági elnöke mondta el köszöntőjében Kodályt idézte:

A magyar népdal az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős.”

Elmondta, az együttes 60 éve folyamatosan építi, ápolja és őrzi hagyományainkat. Biztatta az együttest a további kitartó munkára, zenei kultúrkincsünk megőrzésére, valamint a fiatalok bevonására. Szabó Sándorné, a Sárréti Népi Együttes elnöke hangsúlyozta: közös erővel azon dolgoznak, hogy a helyi és a sárréti népzenei hagyományokat minél jobban, minél többen megismerjék. A sikereket pedig közösen érték el, a neves elődök, az egykori tagok, segítők szakmai munkájára alapozva.

A nagy elődök

Az ünneplők egyperces néma felállással emlékeztek az elhunyt vezetőkre, tagokra, szakmai segítőkre. Köztük Boruzs Andrásra, az együttes alapítójára vezérciterására, posztumusz Pro Urbe-kitüntetettre, Mátyás Ferencre, a kultúrház akkori igazgatójára, Törő Gáborra, az együttes szólóénekesére, Csizmadia Lajos tanárra, mint szövegmondóra, Gasparik Ferencné Pro Urbe-kitüntetettre, Bencze Lászlóné dr. Mező Judit énektanárra, népzenekutatóra, a város díszpolgárára. Az ő tanácsaival, szakmai segítségével jelenhetett meg újból a Ladányi torony tetejébe című népdalgyűjtemény. Vadász Ferenc művelődési központ igazgató posztumusz Pro Urbe kitüntetettre, aki énekelt is az együttesünkben, a Laskai testvérekre – Irénke, László, József. A fiatalon elhunyt Ifj. Vígh Sándor, Püspökladány Díszpolgára posztumusz kitüntetettre.

Az emlékezés után a civil szervezetek képviselői gratuláltak, s helyezték el szalagjaikat az együttes zászlaján. A Sárréti Népi Együttes történetét Erdei Anna, a művelődési központ vezetője ismertette vetítőképes előadással egybekötve. Ezután a népzenéé és a táncé volt a főszerep. A ladányiakon kívül érkeztek előadók Debrecenből, Mezőtúrról, Kabáról, Tárnokról és Csökmőről is. Az esemény végén archív lemezfelvétel segítségével megidézték Törő Gábor énekhangját.

- Tányér József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!