HAON - Kultúra

2018.11.02. 13:06

Bocskaira emlékeztek az ünnepségen

Nagykereki - Az akkori történelmet jelentősen befolyásoló két győztes csatára emlékeztek a konferencia résztvevői.

Nagykereki - Az akkori történelmet jelentősen befolyásoló két győztes csatára emlékeztek a konferencia résztvevői.

Ebbe a sorba tartozik a Bocskai István Társaság, Nagykereki Község Önkormányzata és a Nagykereki Református Egyházközség ünnepi megemlékezése a nagykereki református templomban a Bocskai-szabadságharc első győztes csatái – az 1604. október 5-ei kereki, valamint az álmosdi–diószegi (1604. október 15.) győzelem – 414. évfordulója és Bocskai István emléke tiszteletére. A megemlékezés ünnepi istentisztelettel kezdődött a nagykereki református templomban. Igét hirdetett Gavrucza Tibor székelyhídi nyugalmazott lelkipásztor, esperes. A „Két világbirodalom végvidékén. Bocskai, a nagy reálpolitikus” címmel előadást tartott Sárkány Viola, a Bocskai István Társaság elnöke. Ezt követően a Bocskai-várkastély parkjában folytatódott az ünnepség, ahol a fejedelem mellszobrának megkoszorúzásával tiszteletüket tehették a résztvevők. A szobornál a Nagykereki Református Egyházközség lelkipásztora, Kovács Imre lelkész hálaadó imát mondott.

A program befejezéseként a várkastély színháztermében megnyílt Piroska Jánosnak, a Bocskai István Hagyományőrző Egyesület hajdúkapitányának „Balta mint fegyver” című kiállítása. Az időszaki kiállítás november 15-éig látogatható. Az ünnepségen közreműködtek: V. Erdei József előadóművész és a nagykereki Bocskai dalkör – tájékoztatta a Hajdú-bihari Naplót Dávid Ildikó, a nagykereki közművelődési intézmény munkatársa.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!