HAON - Kultúra

2018.11.22. 09:15

Bemutatták a Hősök Útján Huszár Emlékkönyvet

Létavértes - Csontos János beszélt a könyv létrejöttéről és röviden beszámolt gazdag tartalmáról.

Létavértes - Csontos János beszélt a könyv létrejöttéről és röviden beszámolt gazdag tartalmáról.

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn – idézi Széchenyi szavait a Hősök Útján Huszár Emlékkönyv előszava. A könyvet a kötet életre hívója, Csontos János huszár hagyományőrző százados mutatta be a napokban a Rozsnyai Gyűjteményben.

A Múzeumok Őszi Fesztivál országos programsorozatában megrendezett könyvbemutató verbuváló katonadallal kezdődött Molnár Miklós és barátai közreműködésével, majd Fekete Katalintól Tompa László Lófürösztés című versét hallhatták az érdeklődők. Ezt követően Csontos János beszélt a könyv létrejöttéről és röviden beszámolt gazdag tartalmáról: a hagyományőrző huszárok emlékezetes emléktúráiról, I. világháborús napló részletről, a Hajdú-Bihar Megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Sport és Kulturális Egyesület, ill. a magyar királyi debreceni 2. honvéd huszárezred 30 éves megalapításáról, tevékenységéről, tagjairól. A könyvbemutatón levetítették a 2016-os Gróf Tisza István emléktúráról készült filmet.

Az ünnepélyes könyvbemutató jó alkalomnak bizonyult, a 100 évvel ezelőtt harcba indulók előtti megemlékezésre, hőseink, dédapáink előtti tisztelgésre.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!