HAON - Kultúra

2018.10.02. 13:57

Szüret, két helyen is

Püspökladány - A Mihály-naphoz, a szürethez kötődő népszokások, hagyományok jegyében telt szeptember utolsó napja Ladányban.

Püspökladány - A Mihály-naphoz, a szürethez kötődő népszokások, hagyományok jegyében telt szeptember utolsó napja Ladányban.

A Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület immár hatodik alkalommal szervezi meg a Mihály-napi behajtás a Sárréten elnevezésű néptánctalálkozót. Az idén a püspökladányi Kiscsimpolya, Csimpolya és Kenderkóc együtteseken kívül a kisujjszállási Nagykun Ifjúsági Táncegyüttes, a gyulai táncegyüttes, a hajdúböszörményi Eötvös József Kéttannyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Sarkantyú csoportja mellett a nagyváradi Csillagocska néptánc- és népzenei együttes műsorát láthatták az érdeklődők a szabadtéri színpadon. A rendezvényt Petőné Papp Margit tanácsnok nyitotta meg.

A vendégfellépők műsorai mellett lovasbemutató, szekerezés, népi játékok, kirakodóvásár, könyvtári színező, és dramatikus foglalkozások is gazdagították a programokat. A szervezésben segített a Dorogi Márton Művelődési Központ. A Karacs Ferenc Múzeum egy installációt – szárnyék és konyhasarok – állított ki, a kollégák segítségével pedig természetes anyagokból állatfigurákat, játékokat, ostorokat készítettek az arra kedvet érző gyermekek és szüleik. A rendezvény a résztvevők és érdeklődők számára kitágította az országhatárokat, közelebb hozta egymáshoz az embereket, és életre szóló élményekkel ajándékozta meg őket.

Boros nótákkal kezdték

Délután a püspökladányi Kossuth Olvasókör szervezésében rendezték meg a XII. Szüreti mulatságot, amelyet délelőtt a hagyományos lovas, szekeres szüreti felvonulás előzött meg.

Petőné Papp Margit megnyitó beszédében hangsúlyozta: a szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számított, és számít ma is. Az olvasókör pedig továbbra is a hagyományok ápolásán munkálkodik, ennek jegyében szervezi évek óta rendezvényeit.

A Kossuth Olvasókör elnöke, Lövei Sándorné köszöntötte a megjelenteket. Majd Rácz Endre elmondta Harangok kondulnak című versét, amellyel a kör nemrég elhunyt elnökére emlékeztek. Az olvasókör nyitóműsorával, az Eger környéki boros nóták eléneklésével kezdetét vette a rendezvény. A kulturális műsorokban a helyi népdalkörök, nótakörök, egyéni előadókon kívül más településekről érkezett művészek is bemutatkozhattak. A délután sztárvendége Fényes György többszörösen kitüntetett előadóművész volt.

- Tányér József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!