HAON - Kultúra

2018.10.29. 12:41

Négytonnás emlék a bihanagybajomi elődök tiszteletére

Biharnagybajom - A Sárrét olajbányászaira emlékeztető emlékművet avattak Biharnagybajomban szombaton.

Biharnagybajom - A Sárrét olajbányászaira emlékeztető emlékművet avattak Biharnagybajomban szombaton.

Az egyik közösségi oldalon létrejött „Olajipar Biharnagybajomban” elnevezésű csoport kezdeményezése volt az emlékmű állítás, amellyel a Sárrét többi településéről származó egykori és ma élő kőolaj- és földgázbányászokra emlékeznek az utódok, a családtagok, a barátok. Az ünnepségen ott volt a jelenleg a legidősebb bajomi bányász, 93 éves Nemes Antal is. Ő Kecskemétről érkezett az eseményre.

Emléktábla helyett…

A közösségi csoport létrejöttének előzménye, hogy Somogyi László, egykor Biharnagybajomból elszármazott gázüzemi gépészeti művezető a közösségi oldalon bejegyezte, hogy a hazai szénhidrogén bányászat nem csak Zala megyét jelenti, hanem az Alföldet, és azon belül a Sárrétet is. A megjelent hozzászólásokban ott volt Nemes Istvánnak, Biharnagybajom nyugdíjas tanítójának is a bejegyzése, amelyben azon töprengett el, hogy miként lehetne emléket állítani a bajomi és az innen elszármazott olajbányászoknak. A válasz – ugyancsak a közösségi oldalon – azon melegében megszületett: „Akkor megkezdjük a biharnagybajomi olajbányászat emlékét megörökítő esemény megszervezését, amit 2018. szeptember elejére, a bányásznapra időzítünk”.

Az eredeti tervhez képest néhány hetet késett ugyan a bajomi bányászok emlékhelyének átadása, ugyanakkor az is igaz, hogy nem az eredeti tervben szereplő emléktáblát lepleztek le, hanem egy közel négy tonnás köztéri alkotást. A Recskről érkezett sziklára három évszám került: 1942 és 1976, a sárréti szénhidrogénbányászat kezdete és vége, valamint 2018. Ez utóbbi nem csupán az emlékmű állításának évszámát mutatja, hanem Biharnagybajom környékén a kőolaj- és földgázkutatás újbóli kezdetét is.

Erre utalt avatóbeszédében Somogyi László, aki elmondta azt is, hogy biztos benne, az emlékmű képes kifejezni és hirdetni azokat az emberi tartalmakat, munkát, küzdelmet, erkölcsöt, becsületet, életminőséget, amelyeket vallottak, vállaltak és megvalósítottak itt élő elődeink. A szónok kiemelte: Biharnagybajom sok szénhidrogénbányászat adott az országnak. Ők mertek szakítani a korábbi földműves hagyományokkal, és valami újba kezdtek, abban teljesítették ki magukat.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!