HAON - Kultúra

2018.10.03. 16:41

Lúdas Matyi a Szilágyságban is túljárt Döbrögi eszén

Szilágybagos, Vámospércs - Hat társulat részvételével amatőr színjátszó találkozót rendeztek a romániai Szilágybagoson a napokban.

Szilágybagos, Vámospércs - Hat társulat részvételével amatőr színjátszó találkozót rendeztek a romániai Szilágybagoson a napokban.

Az eseményen fellépett a vámospércsi Fintorgó Gyermek Színjátszó Csoport is. Színházi találkozót kezdeményezni, elindítani, megszervezni és tető alá hozni nem kis teljesítmény, főként ha mindezt hagyományteremtő szándékkal teszik, önkéntesek sokaságának közreműködésével.

Dráma, mint pedagógia

Az esemény főszervezői, Birtalan Beáta és Égető Lóránt, a házigazda szilágybagosi csoport vezetői is a közösségi élmény fontosságát emelték ki: – A mostani esemény a Magyarfenesen megtartott, már komolyabb előtörténettel rendelkező erdélyi színjátszó találkozó első gyermeke, legalábbis mi így tekintünk rá. A Fenesen megismert légkör, szellemiség, a játszás öröme arra sarkallt minket, hogy régtől fogva dédelgetett elképzelésünket valóra válthassuk, vagyis megtarthassuk saját seregszemlénket. Volt mire alapoznunk, a helyi gyermektársulat a komolyabb témájú daraboktól a másfél órás musicalig sok mindenben bizonyított már. A drámajáték segítségével a gyerekek önkifejezése, gondolkodáskészsége, kooperatív készsége fejlődik, amelynek hatására az iskolai életben könnyebben megállják helyüket. Fejlesztő hatása abban rejlik, hogy cselekvést, aktív közreműködést követel minden résztvevőtől, ami által nem valóságos körülmények között élnek át valóságos érzelmeket, hiszen a drámajátékok a „mintha” világába repítenek – fogalmazott Birtalan Beáta.

Pércsiek a testvéreknél

A vendéglátó fürdőtelepülés első embere, Marina Ida-Magdolna megnyitó beszédében a szervezők eltökéltségét, kitartását és elhivatottságát emelte ki.

– Egy olyan településen gyűltek össze a színjátszók, ami 2005-ben nyerte vissza függetlenségét, ekkortól kezdhette önállóan tervezni a jövőjét, pályázni, forrásokra szert tenni. A közintézményi hálónk gyakorlatilag nem létezett, most pedig egy szép, 500 fő befogadására alkalmas kultúrotthonban vagyunk. Miközben önkénteseink keze alatt ég a munka, főnek és sülnek a szilágysági finomságok, készül a vacsora, az itteni és a vendég gyerekek között életre szóló barátságok köttetnek. Hiszen a vendégeket helyi családoknál szállásoltuk el, ettől közvetlenebb és önzetlenebb módot nem is találhattunk volna az ismerkedésre.

Marina Ida-Magdolna külön is köszöntötte a testvértelepülés, Vámospércs, Ménes Andrea polgármester által vezetett delegációját. – 2016-ban tettük hivatalossá a Szilágybagos és Vámospércs közötti partnerségi viszonyt. Az idei Hajdú Napokat szilágybagosi tematikus nappal indítottuk, elismeréssel adózhattunk a testvérvárosunk értékei előtt, legyen szó a színjátszásról, a fotóművészetről, az irodalomról és a települési stratégia megalkotásáról. Folytatjuk, ennek a közös gondolkodásnak a jegyében vagyunk itt – emelte ki Ménes Andrea.

A Fintorgók mellett a Tordaszentlászlói Amatőr Színjátszó Társulat gyermek és felnőtt csoportja, a szilágysomlyói Játékakadémia Felnőtteknek tagjai, a Magyarfenesi Stúdiószínpad és a többször visszatapsolt, komoly társadalmi és iskolai témát színpadra állító Szilágybagosi Amatőr Színjátszó Társulat lépett fel.

- Korpa Tamás -


Bagoson, de „hazai pályán”

A vámospércsi Fintorgók Fazekas Mihály klasszikusát, a Lúdas Matyit mutatták be, újragondolva, magával ragadón. – Új szereposztásban, új koncepció szerint igyekeztünk leporolni és színpadra vinni egy mindenki által ismert, és így talán részleteiben kevésbé ismert darabot. A játék önfeledtségét és a régi nyelvhasználat elevenségét is szerettük volna megmutatni. Szilágyi Ádám kipróbált Döbrögiként, Petruska Kristóf új Lúdas Matyiként szemmel láthatóan nagy közönségsikert aratott. Miközben Bagoson léptünk fel, mégis „hazai pályán” szerepeltünk, mivel díszleteinket vámospércsi épületek ihlették. A programok szüneteiben rövid kirándulást tettünk a közeli Szilágysomlyóra és Zilahra, azt hiszem maximálisan kihasználtuk a hétvégét – osztotta meg gondolatait Somogyi László Gábor, a társulat vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!