HAON - Kultúra

2018.10.07. 12:40

Barátkozás a Kilenclyukú-híd tövében

Hortobágy - Hídtól Hídig elnevezéssel immár negyedik alkalommal rendezte meg a puszta faluja a Magyar Szürke-barátok Találkozóját a hortobágyi vásártéren szombaton.

Hortobágy - Hídtól Hídig elnevezéssel immár negyedik alkalommal rendezte meg a puszta faluja a Magyar Szürke-barátok Találkozóját a hortobágyi vásártéren szombaton.

  • A hortobágyi önkormányzatának meghívását sokan elfogadták az idén is. A résztvevő települések elhozták a hagyományaikat, amelyeket a színpadon fellépő csoportok mutattak be, illetve a gasztronómiai különlegességeiket. Ezekből főzőversenyt rendeztek.
  • A találkozónak azonban nem a versengés volt a lényege, hanem a bemutatkozás, találkozás, a kapcsolatok elmélyítése, újak kialakítása.
  • A "Hídtól hídig" szlogen a hortobágyi Kilenclyukú-híd és a partiumi "kistestvére,, a szalacsi Négylyukú-híd közötti területre utal. A valóságban azonban Tiszaderzstől a Szalicsig terjedő területet öleli fel. Az ott lévő települések közös jellemzője, hogy kapcsolatban vannak a Hortobággyal.
  • Negyedik alkalommal rendezte meg Hortobágy a Magyar Szürke-barátok Találkozóját a hortobágyi vásártéren szombaton. Az ott lévő települések közös jellemzője, hogy kapcsolatban vannak a Hortobággyal. A Hortobágynak, a tájnak, mint összetartó erejét kihasználva, rendezték meg ezt az eseményt, ahol a települések bemutatják a gasztronómiai hagyományaikat, fellépnek a művészeti csoportjaik, és alkalom a kapcsolatok elmélyítésére, újak kialakítására – mindezt Gencsi Zoltántól, Hortobágy alpolgármesterétől tudtuk meg.

    Teherautóval érkeztek

    A vásártéren felállított sátrak előtt 22 főzőcsapat látott neki, hogy elkészítse a helysége jellegzetes ételét. A középen felállított színpadon délelőttől estébe nyúlóan folyamatos volt a műsor. A települések képviselői pedig főztek, sütöttek, és az arra járókat szívesen kínálták.

    Fotók: Kovács Péter

    A tiszagyulaháziak a tetszetős standjuk előtt chilis-mákos pogácsával kínálták az arra járókat, de a halfasírtba és a filézett sült keszegbe is belekóstolhattak. Néhány sátorral odébb az országhatáron túlról érkezett székelyhídiak több bográcsban is rotyogtatták az ebédnek valót. Talicska, hurkatöltő, mángorló, gereben, szekerce és egyéb, régi használati tárgyak tették hangulatossá a környezetüket. – Több autóval és egy teherautóval érkeztünk a találkozóra, és ha jöttünk, meg szeretnénk mutatni, milyen eszközökkel dolgoztak elődeink – mondta Kokovai László, a csapat vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy kétféle gulyást főznek.

    A tiszacsegei csoportnál Bagdiné Elekes Katalin a főszakács. Ő nemcsak a gömöri gulykát, aztán a szarvaspörköltet, valamint a Hortobágyon elmaradhatatlan slambucot főzi meg, hanem fellép a városa hagyományőrző csoportjában is.

    KZS

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!