HAON - Kultúra

2018.10.24. 15:33

’56 helyi hőseiről is megemlékeztek Földesen

Földes - Kovács András igehirdetésében is a hazafiságot állította középpontba.

Földes - Kovács András igehirdetésében is a hazafiságot állította középpontba.

Az 1956. októberi történelmi események résztvevőire, a forradalom és szabadságharc hős áldozataira, a Földesen született és Budapesten kivégzett Pércsi Lajos honvéd őrnagyra, a Kiskunhalason máig tisztázatlan körülmények között meghalt Bene Gyula honvédra emlékezett a település lakossága.

Erős szabadságvágy

Az Árpád mozi színháztermében kedd délelőtt megtartott ünnepi megemlékezésen köszöntőjében Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester a nemzet szabadságvágyából megvalósult forradalom neves és névtelen hőseinek áldozatkészségét, összefogását emelte ki. Özv. Kiss Miklósné a Földesi Polgári Egyesület képviseletében megemlékezett a forradalom eseményeiben résztvevőkről. Pércsi Lajos honvéd őrnagyról, Bene Gyula honvédról, F. Nagy Józsefről, Nagyidai Józsefről, Körtvélyessy Ferencről és társaikról, akik közül többeknek itt is kellett hagyniuk hazájukat.

Az ünnepi műsorban a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadikos diákjai – tanáraik: Baloghné Fülöp Emília és Suarez Mária rendezésében – ünnepi műsorral köszöntötték az évfordulót. Ezt követően a református templomban megtartott ünnepi istentiszteleten Kovács András lelkipásztor Jeremiás próféta könyvéből idézett. Igehirdetése fókuszában a börtönben ülő, hazafiatlannak, lázadónak kikiáltott Jeremiás próféta állt, aki cselekedetével hirdette, hogy a jövő Isten kezében van. A jeremiási cselekedet és életfelfogás 1956-ra emlékeztető üzenete: az emberi élet és cselekedet sokkal több, mint racionalitás; szív és lélek kell hozzá, még akkor is, ha beteljesülését nem láthatjuk meg. A bibliai történet körülményeihez hasonlóan a jövőbe vetett hit, a szabadságvágy október 23-án erősebb volt az akkori helyzetben elvárható minden logikai döntésnél. A Templomtéren, a szoborparkban álló 1956-os kopjafát az istentiszteletet után megkoszorúzták.

- Péter Imre -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!