HAON - Kultúra

2018.09.17. 13:06

Felvonulás, must préselés és magyar nóta Nánáson

Hajdúnánás - Bár már nem számít népi ünnepélynek a szüret, a város mégis igyekszik megőrizni a hagyományokat.

Hajdúnánás - Bár már nem számít népi ünnepélynek a szüret, a város mégis igyekszik megőrizni a hagyományokat.

A hétvégén immár 20. alkalommal megrendezett Szüreti Sokadalom elnevezésű programon felvonuló díszes szekerek, a rajtuk ülők, a csergetők, a mézédes must és a kulturális műsorok egyaránt sok embert vonzott. Az 1998 óta minden évben megtartott őszi program legfőbb célja a néphagyomány ápolása, a népi kultúraőrzése – emelte ki Szólláth Tibor. Hajdúnánás polgármestere elmondta: a szüret a városban ma már nem számít népi ünnepélynek, mint a régmúlt időkben, azonban a kor hangulatát, tradícióit a rendezvény megszervezésével újra feleleveníthetik, s bemutathatják a felnövekvő generációk számára.

Helyi csoportokkal

A színes program kavalkád az egyik leglátványosabb elemmel a hagyományos szüreti felvonulással vette kezdetét a főtéren: a díszbe öltözött szekeresek, lovas felvonulók a nagyobb forgalmú utakon is megmutatták magukat a nézelődők számára. A szüretelőkhöz csatlakoztak az Aranyalma és a Kis Aranyalma néptánc csoport tagjai is.

A délutáni programok a város főterén folytatódtak, ahol fellépett többek között a Happy Gitár, a Slágerexpressz, a Vidám Asszonyok és a Bélák és a Lente Lajos Magyar Nóta Egyesület. A színpadi programok mellett sor került mustpréselésre, majd a vállalkozó kedvű résztvevők csergető versenyen mérhették össze tudásukat, ahol kiderült, ki bánik legjobban a karikással.

Este a fiatal közönség felidézhette a régi világ hangulatát, az idősebbeknek pedig visszahozta a fiatalságát Zalatnay Sarolta műsora, melyen régi nagy slágereket hallhatták az érdeklődők némi humorral fűszerezve. Az idei szüreti mulatság a művelődési központ színháztermében zárult a hajnalig tartó szüreti bállal.

- Harsányi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!