HAON - Kultúra

2018.08.22. 19:43

Pálinka Fesztivált rendeztek Földesen

Földes - Sportolási lehetőségek, kulturális események, szórakoztató programok és pálinkamustra várta szombaton a Szabadidő Központba érkezőket.

Földes - Sportolási lehetőségek, kulturális események, szórakoztató programok és pálinkamustra várta szombaton a Szabadidő Központba érkezőket.

Az önkormányzat, a Karácsony Sándor Közösségi Ház és az Ifjúsági Önkormányzat első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az Ifjúsági napot és a Pálinka Fesztivált.

Egy életen át Földesen

A Földeshez való kötödés erősítését célzó egész napos rendezvény szervezői a programok mellett a résztvevő, itt élő fiatalok körében kérdőíves véleménykutatással információt gyűjtöttek a készülő ifjúsági koncepciójukhoz. Az Új Nemzedék Központból érkezett mentor segítségével hasznosítják a véleményeket és a javaslatokat, azért, hogy minél több fiatal maradjon szülőfalujában. A fesztivál szervezők e rendezvényükkel a kulturált alkoholfogyasztásra is fel kívánták hívni a figyelmet, illetve népszerűsíteni akarták a hungarikumként elismert pálinka nevet és a jó pálinka készítésének technológiáját.

Az Ifjúsági Nap keretében generációk találkozóhelyévé vált a sok programmal szórakoztató fesztivál. A szomszéd településekről is jöttek látogatók.

Már korábban megérkeztek a testvértelepülések képviselői is, Erdélyből, Marossárpatakról Fodor Ferenc tanácsos és Lengyelországból, Goscieradowból Marius Stepanik polgármester vezetésével.

A vendégek a fesztivál színes programjai közben megmártóztak a szomszédos strand kiváló jódos- brómos gyógyvízében is.

Programok sora

A fesztivált strandfoci bajnokság és Családi Challenge vetélkedő nyitotta meg, majd közös zenés aerobik várta a résztvevőket. Sokan keresték fel a Püspökladányi Rendelőintézet egészségügyi szűrő sátrát, a gyermek játszóházat, a vidámparkot.

Tizenöt csapat vett részt a családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek és civil szervezetek főzőversenyén. Nem volt egyszerű a feladatuk, mert olyan ételt kellett készíteniük, amelybe felhasználásra kellett, hogy kerüljön (mint alapanyag, vagy köret) minden olyan gyümölcs, amelyből pálinkát lehet főzni. A feladatukat izgalmasabbá tette, hogy tudták: a az ételek bírálóinak vezetője a tv-ből ismert Konyhafőnök-döntős séf, Sass Dani lesz.

Konyhafőnökként kóstolta az ételeket

A közösségi médiából gasztronómiai blogjaival is ismert séf elmondta, nagyon várta ezt a napot. Családja Hajdúszoboszlóhoz kötődik, ezért ez a régió fontos számára. Földesen ilyen típusú rendezvény még nem volt, és hiszi, jó valaminek a megszületésén ott lenni. Mint megjegyezte, itt a főzőversenynek hangulata van, nagyon izgalmas ételeket és gyümölcsöket lát. A főzés nagyon fontos szerepet játszik az életében, egyfajta hobbi a munkája mellett. Jelenlegi elfoglaltsága az autók világához kötődik, és azt nem is akarja elhagyni. Soha nem tanulta magát a szakács szakmát, úgy gondolja, az legyen szakács, aki tanulta a szakmát. Mint elmondta, előképzettség nélkül jutott el a tévéműsor döntőjéig, s úgy látja, meg kell hagynia másoknak a szakács szakmát. Majd viccelődve hozzátette, szeret főzni, és vele mindenképp jól jár, aki őt választja, majd huncutul odakacsintott a mellette álló barátnőjére, Orsira.

Pálinkamustra és rendezvények sokasága

A rendezvényen bemutatkoztak a régió legpatinásabb pálinkafőzdéi, amelyek ingyenes kóstolási lehetőséget is biztosítottak a látogatóknak. Szakmai zsűri döntött a termelők pálinkamustrájában, amelyre több mint harminc nedűt hoztak el.

A nagyszínpadon változatos programok szórakoztatták a közönséget, fellépett többek között a Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület, Sándorné Soós Judit, a nyíradonyi Kisliget Néptáncegyüttes és a debreceni Harmódia Dance Stylers. Fegyverzeti és gépjármű bemutatót tartott a MH 5. Bocskai Lövészdandár, harci bemutatót tartott a Rácz K1 team Kabáról. A retrókoncerteket, majd a Bikini együttest százak hallgatták.

A jó hangulatú egész napos rendezvény hajnali zárásig a zenét a Pixa, a Dew Tailor, és a MISSH szolgáltatta.

- Péter Imre -


A fesztivál eredménylistája

Strandfoci bajnokság: hat csapat közül az első lett a Mandarin gárdája.

Családi kihívás vetélkedő: első a Veres, második a Tóth, harmadik Ötvös család.

Főzőverseny:

  •  a Szomszédok csapata (strucchúsból készült borsos tokány kürtős kalácsban)
  • a Vilian ördög csapata (vörösboros vaddisznópörkölt áfonyával és vargányával)
  • a Lányok vegyes bazárcsapata (grill tál)
  • Különdíj: Szo-ko-sok Family csapata (szarvasragu burgonyafánkkal, gyümölcskompóttal)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!