HAON - Kultúra

2018.08.26. 09:21

Böszörményi büszkeség a skót szimfonikusokkal

Edinburgh - Bencze Máté szaxofonos a hat döntős között lépett fel az edinburghi megméretésen.

Edinburgh - Bencze Máté szaxofonos a hat döntős között lépett fel az edinburghi megméretésen.

Ivan Besszonov orosz zongorista nyerte a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyét csütörtök este az edingburghi Usher Hallban. A 16 éves zenész, aki Csajkovszkij I. zongoraversenyének zárótételét adta elő a döntőben, a trófea mellett hétezer euróval is gazdagodott, és a következő szezonban fellépési lehetőséget kap a BBC Skót Szimfonikus Zenekarával.

A 19. alkalommal megrendezett verseny döntőjébe bejutott a hajdúböszörményi Bencze Máté szaxofonos is, aki Jacques Ibert Concertino da camera című művét játszotta. Felkészítő tanára Linzenbold Gábor volt, mellette zongorakísérője, Richter Edit zongoraművész is aktívan segítette. A fiatal zenész az elmúlt években számos versenyen szerepelt jól és a közmédiában látható Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató műsor 2017-es és 2018-as évadába is bekerült. Az edinburghi megméretésen való indulás jogát is itt nyerte el az MTVA különdíjaként.

Ifjú tehetségek élő adásban

A Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyét (Eurovision Young Musicians) kétévente tartják meg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) aktív tagállamai. A fesztivál keretében minden részt vevő ország benevez egy ifjú tehetséget, aki élő adásban játszik el egy zeneművet, majd szakmai zsűri dönt a győztesről. A megmérettetést 1982 óta minden második évben megtartották.

Magyarország eddig ötször szerepelt a versenyen, először 1992-ben. Az ötből négy versenyzőnek sikerült kvalifikáltatnia magát a döntőbe.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!