HAON - Kultúra

2018.06.06. 16:03

Hagyomány, tisztelet, minőség

Hajdúböszörmény - Mind többen öltik magukra magyar puszta egykori embereinek viseletét.

Hajdúböszörmény - Mind többen öltik magukra magyar puszta egykori embereinek viseletét.

„Haló porából sem lehet feltámasztani a cifraszűrt” – idézte Vajda Mária néprajztudós a nagy előd, Györffy István etnográfus, több mint nyolcvan esztendővel ezelőtti gondolatait a napokban megrendezett Országos Cifraszűrös Találkozón és Hagyományőrző Napon, a Kinizsi téri lovaspályán.

Mára reneszánszát éli ez a különleges viselet. Nemcsak a pásztorok, de a hagyományok elkötelezett hívei közül is egyre többen öltik magukra ezt a sajátos ruhadarabot, rácáfolva a neves tudós egykori megállapítására. A rendezvényen bemutatkoztak a hagyományőrző fogatok is.

Az érdeklődők megismerkedhettek a régen használatos mezőgazdasági eszközökkel. Munka közben láthatták többek között a vetőgépet, a boronát is. A nóniusz tenyészszemlén pedig gyönyörködhettek a nemes állatok szépségében, melyek a magyar lótenyésztést fémjelezték. Az egész napos rendezvényen a szórakoztató programok sem maradtak el: néptánc és citerazene fokozta a közönség hangulatát.

- Gargya Imre -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!