HAON - Kultúra

2018.06.24. 12:40

Elemlémpával a ladányi múzeumban

Püspökladány - A Retro jegyében zajlott a múzeumok éjszakája Karacs Ferenc Múzeumban szombaton.

Püspökladány - A Retro jegyében zajlott a múzeumok éjszakája Karacs Ferenc Múzeumban szombaton.

Hogy miért éppen a ’70-es éveket és a ’80-as évek elejét idézték a püspökladányi otthonokból, valamint a hivatalokból a szeptember végéig megtekinthető ideiglenes kiállításra került berendezési és használati tárgyak? Erre Győrfi Lajos, a múzeum igazgatója válaszolt: – Ebben az évben 40 éves a múzeumunk. Az addig Rettegi Istvánné tanárnő által a helyi gimnázium iskolamúzeumában gyűjtött helytörténeti anyag 1978-ban került át az újonnan létrehozott Karacs Ferenc Múzeumba. A Püspökladány ’78 című, a múzeumok éjszakájára összeállított kiállítással és a programjainkkal azokat az éveket tárjuk a látogatók elé.

Szólt a blues, pergett a film

A múzeumok éjszakája számos programmal készült az eseményre. A közgyűjteményi intézmény udvarán Mazsu István gyűjteményéből összeállított retro kültéri lámpatest kiállítás nyílt. A múzeum termeiben lévő állandó kiállítást este zseblámpás tárlatvezetéssel tekinthették meg a látogatók. Előkerültek a 30-40 évvel ezelőtti időket idéző társasjátékok is, amelyeket ki is próbáltak a családok. A gyerekeket kézművesfoglalkozással várták a hagyományőrzők. Mindehhez zenei aláfestést Bánsághy Kálmán és Beregszászi Tamás éneke és gitárjátéka adott. Amint besötétedett, a Blues Fathers adott élőkoncertet, majd az akkorra kertmozivá változott múzeumudvaron retro filmeket vetítettek éjszakába nyúlóan.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!