2018.05.09. 14:45
Gasztronómia és hagyományőrzés Létavértesen
Létavértes - Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Májusi Málé Fesztivált az érmelléki kisváros.
Létavértes - Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Májusi Málé Fesztivált az érmelléki kisváros.
Évekkel ezelőtt a létavértesi művelődési ház és az önkormányzat azzal a hagyományteremtő szándékkal indította útjára a májusi máléfesztivált, hogy a helyi határban bőven termő kukoricával kapcsolatos népi kultúra elemeit felelevenítse, és szélesebb körben megismertesse az érdeklődőkkel.
Színes programkínálat
Az idei rendezvény is a gasztronómia és a hagyományőrzés jegyében zajlott. A művelődési ház udvarának óriás platánfáját az egész napos kirakodóvásár árusainak standjai, a főzőhelyek- és arcfestők sátrai övezték. Kora délelőtt munkához láttak a főzőverseny résztvevői. A máléból és egyéb kukoricából készített ételeket szakmai zsűri értékelte. Az ízek és ötletes megoldások mellett díjazták a kreatív főzőhelyeket, illetve a beküldött legjobb ételrecepteket is. A gyerekek számára kézműves bütykölde, népi játékok, ügyességi- és máléfaló verseny, Kukorica János és Serény Iluska vetélkedő volt. Színpadra lépett az óvónők Cifra Palota bábcsoportja is, akik a napokban arany minősítést kaptak a Megyei Bábfórumon.
A délutáni programokat Menyhárt Károly polgármester köszöntője indította, aki a több száz aktív közreműködőnek és közönségnek így fogalmazott:
idén is szép kukoricatermés ígérkezik, ezért biztosak vagyunk a hagyományápolás jövő évi folytatásában.”
Igen változatos volt a színpadi műsor. Székely népmese, tréfás életkép, meseelőadás, chippendale-show mellett a népzene és néptánc kapott nagyobb teret. A borsi Galagonya-, és a Krasznáról érkezett „Járd ki lábam” néptáncegyüttes mellett felléptek a helyi Zengő citeraegyüttes, a Csormolya népdalkör, valamint a Toppantó-, Minibingó-, Csintekerentő-, Ingó-Bingó-, Csicsikoma- és Cserebingó néptáncegyüttes is.
- Túróczi Barnabás -
A fesztivál díjazottjai
Máléból készült ételek:
1. Sajtos puliszka (Tirluca csapat)
2. Szénégető és kirakott puliszka (Villongó csapat)
3. Sertéspörkölt puliskával (Vidám bicebócák)
Kukoricából készült ételek:
1. Töltött káposzta (Málés csajok)
2. Fűszeres csirkemell mártogatóssal (Katika)
3. Kukoricás borzaska tartállal (Vértesi szupernagyik)
Desszertek:
1. Csokis lepény (Kukós csapat)
2. Gyümölcs puding (LÉTA MED)
Különdíjak: