HAON - Kultúra

2018.04.27. 18:34

Negyedszázada korongozik ősei nyomdokain

Nádudvar - Ifjabb Fazekas István fazekas népi iparművésznek nyílt munkásságát bemutató tárlata szülőhelyén.

Nádudvar - Ifjabb Fazekas István fazekas népi iparművésznek nyílt munkásságát bemutató tárlata szülőhelyén.

Az Ász című tehetségkutató műsor megnyerése után lehetett volna bulvárhős tizenévesen, de nem ezt az utat választotta. Pedig akkor még az ország egyetlen, állami televíziója által olyan országos ismeretségre tett szert, amit a jelen fiataljai számára talán csak úgy tudnánk érzékeltetni, mintha a legnézettebb kereskedelmi tévécsatorna tehetségkutató show műsorának első szériáiból került volna ki győztesen.

A legifjabb fazekas Fazekas

A talmi csillogással és esetenként a valós szakmai és emberi értékeket elfedő „celebséggel” – bár akkor még nem volt divatos e kifejezés – hamar leszámolt. Érezte: kötelezi az ősök hagyománya, a Fazekas dinasztia három évszázados múltja, a nádudvari fekete kerámia továbbörökítésének – belülről fakadó – küldetés tudata.

Hogy ennek sikerült-e megfelelnie? Az elmúlt 25 év – bizony már a legifjabb fazekas Fazekas is negyed évszázada hajtja a korongot, formálja alkotássá az agyagot – bizonyságul szolgálhat erre. Több száz zsűrizett cserépedény, számtalan kiállítás és díjak fémjelzik már eddig is pályafutását. Nádudvart, népművészetünket, nemzetünket képviselhette a 2015. évi Milánói Világkiállítás finisében.

Maradt a „falujában”

Ő büszkén vallja, hogy – bár hívták már többfelé – nádudvari kerámiát, nádudvari szívvel csak Nádudvaron lehet készíteni, ezért nem hagyná itt szeretett „faluját”. Büszke rá, hogy nádudvari alkotó lehet.

Büszke volt rá az több mint száz fős közönség is a „Megújuló örökség” című kiállításának dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató celebrálta megnyitóján is a nádudvari művelődési házban. Az ünnepélyen közreműködött Hornicsák Tihamér hegedűn, a Kéknefelejcs Citerazenekar és Lapos Imola.

A debreceni székhelyű Kézműves Alapítvány nevében, annak elnöke, Hunyadi Sándor és titkára dr. Vajda Mária etnográfus, ny. főmuzeológus az est főszereplőjét Nívó-díjjal tüntette ki.

A nádudvariak Fazekas Pistije pedig zárásul az ezen alkalomra általa korongozott mécsesben gyújtott meg egy gyertyát a száz esztendeje született és húsz éve elhunyt nagyapja, id. Fazekas Lajos tiszteletére, aminek hatására a közönség állva és tapsolva rótta le tiszteletét az ő emléke és a háromszáz éves Fazekas dinasztia munkássága előtt.

A kiállítás május 4-éig tekinthető meg.

- Marján László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!