HAON - Kultúra

2018.04.30. 11:56

360 fokos videó: felszabadító kikelet a Hortobágyon

Hortobágy - Kétszáz anyajuh, fekete és fehér kosok, bivalyok, ökrök, lovak – és nézők serege a puszta napján.

Hortobágy - Kétszáz anyajuh, fekete és fehér kosok, bivalyok, ökrök, lovak – és nézők serege a puszta napján.

Több ezer ember vett részt a hortobágyi „Szent György-napi kihajtási ünnep és kézművesvásár – Világörökségünk, a puszta napja” elnevezésű egész napos rendezvényen, szombaton. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint Hortobágy település önkormányzata együtt rendezte meg az impozáns eseményt.

Fotó: Derencsényi István

A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon a behajtás és a lovas napok mellett kiemelkedő a Szent György-napi kihajtási tavaszköszöntő, melyen pásztorokkal és az állatokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. Az ünnepen a Kilenclyukú hídon hajtották át a jószágokat, köztük az ősi magyar rackajuhot, a nóniusz fajtájú lovakat, a hatos ökörfogatot és a kettes bivalyfogatot, majd őket követték a karikás ostoraikat pattogtató csikósok és a híres pusztaötös. A híd lábánál 325 szürkemarha legelt: a Tornyi-dombi gulya.

Végre tavasz

A hosszúra sikeredett tél után megérkezett a várva várt tavasz, a természet megújítja magát, és virágba borul. Ennek látványa a Hortobágyon még gyönyörűbb.

Egy hosszú tél után, amikor az állatok és az emberek is beszorultak (az állatok a karámba, az emberek pedig a gulyásszállásokra), az hatalmas ünnepség, amikor a virágok kinyílnak, az állatok kiszabadulnak a pusztára, és elkezdődhet a legeltetés”

– mondta Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– Én nem az állatokkal foglalkozom, ügyvezetőként az irodába vagyok beszorulva egész évben; az én lelkemet is megfogja a kihajtási ünnepség. Aminek örülök, hogy nemcsak a pásztorhagyományokat, a pásztorokat ünnepeljük, hanem a minket körülvevő csodálatos természeti értékeket is – zárta gondolatát Medgyesi Gergely.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!