HAON - Kultúra

2018.03.04. 16:06

Van, ami értelmet ad ennek az egésznek

Hajdúsámson - A gyáva című színművet láthatták az érdeklődők a közelmúltban a Hajdúsámsoni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezésében. A darab szerves részét képezte a városban folyó drogellenes munkának. Interjú Scherer Péter Jászai Mari-díjas színművésszel.

Hajdúsámson - A gyáva című színművet láthatták az érdeklődők a közelmúltban a Hajdúsámsoni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezésében. A darab szerves részét képezte a városban folyó drogellenes munkának. Interjú Scherer Péter Jászai Mari-díjas színművésszel.

A drogprevenciós előadás szereplői Scherer Péter és Kovács Krisztián, akik egyben alkotói is. „A műben egy fiatal fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, arról, hogyan kezdett drogozni, milyen kínlódások árán sikerült leszoknia. Az apa mindezt végignézi, hallgatja és megéli” – olvasható a színmű ajánlójában. A történet során zavarba ejtően személyes párbeszédek és belső monológok, humoros, illetve keserű helyzetek váltják egymást. A darabot a színpadra állítása óta eltelt nyolc év alatt már 330-szor adták elő, s nemcsak hazánkban, hanem külföldön is jártak vele.

Kovács Krisztián | Fotó: Hetesi Anton

Hogyan született A gyáva?

A Klamm háborúja mono­drámában játszottam a Kolibri Színházban, ami egy tanár széteséséről szól. A célközönség ott is, ahogy A gyávánál, az iskolások voltak, és nagyon megszerettem ezt a fajta színjátszást, az utána tartandó beszélgetéseket. Gyulay Eszter barátom, felvetette, hogy készítsünk egy színdarabot drog témában, mert nem talál ilyen művet. Így lett A gyáva, aminek Eszter a dramaturgja.

A fia vagy az apa a gyáva a történetben?

Ezt azoknak kell megválaszolniuk, akik megnézték. Az a csodálatos ebben a címben, hogy erről nagyon sokat lehet beszélgetni, dilemmázni.

Miért ezt a címet választották?

Csernus Imre miatt. A pszichiáternek volt egy sorozata a tévében, ahol élőben kezelt drogfüggőket. Ezeket az adásokat láttuk mi is, különleges, sajátos módszert alkalmaz, amiben a következő mondatokat használta: Nézz a szemembe te gyáva, te senki! Innen jött az ötlet.

Tud olyan fiatalról, fiatalokról, akiknek változást hozott az életében a darab?

Két visszajelzést szeretnék elmesélni, ami mélyen megérintett minket. Elhívtak egy egyetemi klubba beszélgetni. Odajött egy pozsonyi fiú, és elmesélte, hogy ő már látta A gyávát négy éve. Akkor még nem tudta, merre is tart az élete, szét volt csúszva. Hatással voltunk rá, ahogy végig nézte a drogos fiút, a szétesett életét. Azóta a műegyetem hallgatója.

A másik egy házaspár visszajelzése. A Thália Színházban adtuk elő a darabot, majd a közös beszélgetésnél szólaltak fel. Elmondták, milyen erős hatással volt a történet két gimnazista gyerekükre. Aznap, miután hazajöttek az iskolából, a közös vacsoránál olyan beszélgetés alakult ki közöttünk, amire addig nem volt példa. Nemcsak a drogról, mindenről: életről, halálról, célokról, szeretetről. Megnyíltak. Azt mondtam, ha valami értelme van ennek az egésznek, akkor ez az!

Készülnek hasonló előadással?

Jövő évadtól, vagyis ez év szeptemberétől próbálunk egy történetet, ami az iskolán belüli bántalmazásról szól. Egy molett lánynak lehetetlenné teszik az életét a vékony társai. Jelenleg hét ifjúsági előadásom megy, hatot én rendeztem, a Klamm háborújában pedig játszom.

A többi ifjúsági előadás milyen témákat feszeget?

Kettőt emelnék ki, ami hasonlóan súlyos témát kutat. A Soha, senkinek című német kortárs regényben egy 15 éves lánnyal kezd ki a nagyapja. Könnyedebb témájú az Ady és Petőfi című, ami két költő története egy kortárs kollégával. A kézmosás fontosságáról című darabunk főszereplője egy ÁNTSZ-orvos és egy baktérium, melybe bele van építve Semmelweis munkássága is. Alapvetően ez egy vidám sztori, kifejezetten ajánlom például intézményi egészségnapokra.


A társulat évente közel ötvenszer játssza A gyáva című előadást, rengeteget turnéznak vidéken. A háromszázadik bemutatójukra készítettek egy pólót gyáva-felirattal, melyen akkor 84 város szerepelt. Scherer Péter A gyáva mellett 12 másik darabban játszik jelenleg. További információt itt találnak a középiskolás kortól ajánlott perevenciós célú színműről.

Alkotók

A Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása

  • Kovács Krisztián (fiú)
  • Scherer Péter (apa)
  • Gyulay Eszter
  • Surányi Judit
  • Rendező: Scherer Péter

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!