HAON - Kultúra

2018.03.07. 19:13

Szerénysége és élete ma is példa

Püspökladány - Debrecen után a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban mutatta be a Déri Múzeum Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett "De lelkem Isten megnyitá" – a köztünk élő Arany János című emlékkiállítását.

Püspökladány - Debrecen után a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban mutatta be a Déri Múzeum Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett "De lelkem Isten megnyitá" – a köztünk élő Arany János című emlékkiállítását.

  • – Az alkotásai mellett az élete is példaértékű – mondta a szerda délutáni megnyitón Bodó Sándor országgyűlési képviselő. Dani János, a Déri Múzeum igazgatóhelyettese a tárlat újszerűségét emelte ki, majd az irodalmár szerénységét hangsúlyozta.
  • - Somogyi Viktória adys diáknak és Győrfi Lajos múzeumigazgatónak köszönheti a város a kiállítást - ezt Kerekes-Bíró Éva, a Déri Múzeum főmuzeológusa, a tárlat kurátora mondta el a Karacs Ferenc Múzeumban szerdától látható Arany János kiállítás megnyitóján.
  • A szokatlan, könyv lapjait mutató bemutatóhelyek egyik oldalán lévő számítógép-monitoron folyamatosan látható kisfilmeket az Ady gimnázium egyik püspökladányi diákja, Somogyi Viktória készítette. Míg a tárlatnak helyet adó múzeum jelenlegi igazgatója, Győrfi Lajos, már Déri múzeumos időszakában elkérte az Arany életének fontosabb állomásait bemutató kiállítást.
  • Debrecen után Püspökladányban láthatja a közönség az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából "De lelkem Isten megnyitá" - a köztünk élő Arany János című emlékkiállítást. A megnyitó szerdán volt a Karacs Ferenc Múzeumban.

    Fotó: Kovács Péter

    A kiállítás anyagát Kerekes-Bíró Éva irodalomtörténész állította össze, míg a megvalósítást Kiss Beatrix látványtervező végezte. Az bizonyos, hogy nem egy szokványos tárlaton találja magát az oda ellátogató, hiszen tárlókban elhelyezett tárgyak és falra akasztott képek helyett könyv lapjait megjelenítő, nyitott helyiségekben ismerheti meg a jeles irodalmárunk életének meghatározó pillanatait, eseményeit, helyeit az érdeklődő. Mi több, a bemutatóhelyek egy-egy oldala is éles ellentétet mutat. Amíg az egyik oldalon Arany Jánostól származó sorok, a korabeli fotó mintegy a múltat idézve marasztalja az embert, a másik oldalon LCD-képernyőn folyamatosan fut az Ady gimnázium diákjainak a témához illő, Aranyról szóló beszélgetés, egy Lackfi János-vers, valamint az irodalmi alkotások meghallgatására szolgáló fejhallgató társaságában.

    Példa az élete

    A kiállítást megnyitó Bodó Sándor országgyűlési képviselő is a nem mindennapi tárlatdizájnra hívta fel a figyelmet, majd Arany életéről beszélt. – Élete, éppen úgy, mint alkotásai, értékes és példamutató. A magar nyelv kincséből ő tudott legtöbbet. De vajon mit szólna a mai, rövidítésekkel, mozaikszavakkal, idegenkifejezésekkel tűzdelt beszédünkhöz. Jómaga hallgatag ember volt, aki csak akkor beszélt, ha volt mondanivalója. Ezt érdemes lenne megfogadni korunk közéletének szereplőinek is.

    Rásó János alpolgármester köszöntőjében Arany János életét példaértékűnek nevezte abban a tekintetben is, hogy miként lehet hittel és tisztességgel élni és alkotni, valamint ezekkel együtt magyarnak lenni. Dani János, a Déri Múzeum igazgató-helyettese Arany Jánost szerény, puritán, de egyben zseninek nevezte.

    A kiállításmegnyitón a helyi zeneiskola két tanára, Bánsághy Kálmán és Bódiss Miklós megzenesített Arany-műveket adot elő.

    KZS

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!