HAON - Kultúra

2018.03.11. 12:41

360 fokos videó: a fekete kerámia otthona

Nádudvar - Egy fazekasmester, aki szívvel-lélekkel dolgozik a jelen és múlt összehangolásán.

Nádudvar - Egy fazekasmester, aki szívvel-lélekkel dolgozik a jelen és múlt összehangolásán.

Debrecentől 45 km-re helyezkedik el Nádudvar, a fekete kerámia ősi mezővárosa. A fazekasmesterség több száz éves múltra tekint vissza a városban, az első írásos emlékek 1714-re datálhatóak. A Fazekas család évszázadok óta apáról fiúra örökíti a „Tűz és Föld” művészetét.

– Itt a fekete kerámia szent és sérthetetlen – mosolygott ifj. Fazekas István népi iparművész, a fekete cserép nádudvari mestere. – A mesterség fogásai az évszázadok alatt alig változtak, legfeljebb a lábbal hajtós korongot ma már villanymotor hajtja, de minden más változatlan maradt – hangsúlyozta a fazekas. A család már 300 éve készíti ezeket a termékeket és „van benne” a mesterségben. – Az agyagművességet úgy tartják, hogy egy ördögi mesterség. Mert az ördög feltalálta a korongot, kitalálta, hogy ezen korsót is lehet csinálni. Megtalálta hozzá az agyagot is, és el is készítette. Ezért hívják ördögi mesterségnek, mert a cserépnek víz a lelke, tűz égeti ki belőle – árulta el az ifjú fazekascsalád sarja.

Az agyag

Az elkészült kerámia két dologtól lesz fekete: egyrészt a fából termelődött füst lerakódik az edény felületére, másrészt ebben az agyagban nagyon magas a vasoxid-tartalom, és ez alakul át fekete vasoxiddá az égetés során.

Ebből az agyagból, ami Nádudvar határában található – és valószínű, hogy emiatt alakult ki itt ez a mesterség – nagyon jó minőségű az alapanyag.”

– Ez az agyag közel két méter mélyen található a falu határában, ezt ki kell bányászni – kezd bele István. – Majd vízzel fölkeverjük, szitával átszűrjük, hogy a szennyeződés ki jöjjön belőle, majd amikor annyit száradt, hogy újra mozgatható, átgyúrjuk és bekerül egy pinceszerű helyiségbe, ahol akár két évet is pihen. Csak ezután kerül be a műhelybe, ahol még egyszer átgyúrjuk, és készítünk belőle agyagrögöket és ezután lehet belőle korongozni – mesélte.

Füst és korom

Az égetés technikája ugyanúgy működik, mint több száz vagy ezer évvel ezelőtt. A fatüzelésű kemencében 8-10 órai folyamatos tüzeléssel elérik az akár 950 fokos hőmérsékletet. – Az addig termelődött füstöt és kormot belefojtja a kemencébe, és ráég az edények felületére. Ez a füstöléses eljárás adja meg a nádudvari kerámiára annyira jellemző csillogó fekete színt. Visszahűlés után megtisztítjuk a fölösleges koromtól, és készen vannak az edények–ez már egy bevált „recept” – mesélte az ifjabb fazekas.

A mai kor cserepe

Ma már készülnek olyan darabok is, amik a mai lakás kultúrák igényeit szolgálják ki. Sohasem volt más feladata akár egy fazekasnak vagy bármelyik más mesterembernek, hogy az adott kor igényeit eszközökkel kiszolgálja, és ez ma sincs másképpen.

– Hála istennek a fekete cserép olyan, amit nem lehet modernizálni, vagyis a technológiát semmiképpen. Én azt gondolom, hogy ami 8000 éven keresztül jó volt, az a mai világban is megállja a helyét, ha ügyesen nyúlunk hozzá –fogalmazott ifj. Fazekas István.

„Boldoggá tesz”

Külön mázli, hogy egy ilyen családba születik az ember, ahol tovább viheti a családi hagyományt, egy több száz éves családi tradíciót. – Hatalmas kihívást jelent, de előnyöket is, hiszen ha rossz napom van, leülök a bemutatóteremben, és látom az őseim munkáját, valahogy egyből jobb kedvem lesz – plusz erőt ad.

Egyáltalán nem teher, ezt csak akkor szabad csinálni, ha az ember úgy érzi, ez a legjobb dolog a világon, amit csinálhat.”

– Ha nem szívvel-lélekkel alkotok, akkor ez a tárgyon is látszani fog. Én nagyon szerencsés vagyok, mert ezzel akarok foglalkozni életem végéig, ez engem boldoggá tesz! – hangsúlyozta a fekete kerámia nádudvari művésze.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!