HAON - Kultúra

2018.01.23. 16:48

360 fokos videó: Zöld óvodák találkoztak Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény - "Legyél válogatós" címmel a Gyakorló Óvoda Gyermekeiért Egyesület Hajdúböszörményben rendezte meg a zöld óvodák megyei találkozóját. A régió településeiről 26 óvoda képviselője jött el.

Hajdúböszörmény - "Legyél válogatós" címmel a Gyakorló Óvoda Gyermekeiért Egyesület Hajdúböszörményben rendezte meg a zöld óvodák megyei találkozóját. A régió településeiről 26 óvoda képviselője jött el.

A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában külön erre az alkalomra állítottak össze egy kiállítást az újrahasznosítás jegyében, a délelőtt folyamán pedig a Hajdú-Bihar megyei hulladékgazdálkodási szemlélet formálásáról is tartottak előadásokat. A találkozó lezárásaként a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Hulladékkezelő telephelyét járhatták be az érdeklődők.

Az esemény rámutattak arra, hogy hogyan tudjuk a mindennapi életünkbe bevezetni a szelektív hulladékgyűjtést. Téma volt a zöld óvodák fontossága is: a nevelők arra tanítják az ezekben az intézményekben a gyermekeket, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtsék. Minden csoportban van egy nagyobb szemetes, amin színek segítségével jelzik a kicsiknek, hogy melyik hulladék hova kerüljön. A tudatosság a cél, a gyermeknél és szülőknél egyaránt.

- A környezettudatosság szemléletétől válik egy óvoda zölddé. El vagyunk kényeztetve, hiszen sokkal egyszerűbb kész dolgokhoz nyúlni mint például a játékokhoz, mint hogy átgondolnánk, hogy miből lehet még egyszer újra elkészíteni bármit - nyilatkozta a hirek360.hu-nak Balogh Beáta, Debreceni Egyetem Gyakorló Óvoda vezetője, majd hozzátette: - Erre az alkalomra nem csak a gyerekek, hanem a szülők is kedveskedtek egy kiállítással. Újrahasznosítható anyagokból készítettek például társasjátékokat, vagy virágtartókat tojástartókból és pet palackokból. Azt látjuk, hogy ha a gyermek látja a szülőn, hogy ő csinálja, ő is akarja - jelen esetben a szelektív hulladékgyűjtést - akkor a gyermek egész életére ki fog hatni mindez, és környezettudatosan fog élni - fogalmazott az óvoda vezetője.

Szelektív hulladékgazdálkodás

Az egésznapos program részeként az érdeklődők betekintést nyerhettek a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Hulladékkezelő telepének működésébe. Itt a szelektíven eljuttatott hulladékok válogatása történik: a gépek bálázzák, de előtte kézzel szétválasztják azokat. Hétféle anyagfrakciót különböztetnek meg, köztük például a fémet, vasast, alumíniumiumot, műanyagot és papírt. Az itt dolgozók évente 1500 tonna hulladékot választanak szét.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!