HAON - Kultúra

2018.01.23. 16:37

360 fokos videó: Magyar kultúra napja Álmosdon

Álmosd - A Kölcsey-kúria falának koszorúzásával tisztelegtek Álmosdon a magyar kultúra napján az egyik legnagyobb magyar költő munkássága előtt.

Álmosd - A Kölcsey-kúria falának koszorúzásával tisztelegtek Álmosdon a magyar kultúra napján az egyik legnagyobb magyar költő munkássága előtt.

Immár 195 éve, hogy január 22-én Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát. 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját, melyre országszerte különféle programokkal emlékeznek. Álmosdon a Nemzeti Művelődési Intézet, a Népművelők Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, és a Debreceni Vasutas Művészeti és Kulturális Egyesület képviselői helyeztek el koszorút Kölcsey Ferenc egykori lakóhelyének falán.

„Bal sors akit régen tép”

Magyarország egyetlen épen maradt Kölcsey-kúriája található Álmosdon. A Kölcsey család a Hajdú-Bihar megyei falu egyik jeles köznemesi famíliája volt. Kölcsey Ferenc édesapja, Kölcsey Péter hosszú évek katonáskodása után nagybátyja hívó szavára tért vissza Álmosdra. 1787-ben vette feleségül Bölönyi Ágnest, három gyermekük született Álmosdon, a legidősebb Ferenc pedig Sződemeteren látta meg a napvilágot. Kölcsey Ferenc gyermekkorának egy részét a ma már Kölcsey Emlékházban töltötte, a nádfedeles, agyagtéglából épült kúriában. Élete két tragikus eseménye is a hajdú-bihar megyei faluhoz köthető: itt vesztette el jobb szeme világát és hat évesen édesapját is. Tanulmányait Debrecenben, majd Budapesten folytatta. Huszonkét évesen, 1812-ban tért vissza huzamosabb időre Álmosdra, ahol gazdálkodással foglalkozott. 1815-ben intett búcsút végleg a falunak, öccsével Csekére költözött, ahol később a Himnuszt írta.

Az egykori Kölcsey-ház méltó helyszíneként szolgált, és szolgál már évek óta a magyar kultúra megünneplésének.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!