HAON - Jegyzet

2008.03.12. 06:55

Nincs egy ötlete?

<p>A megyében minden száz ember közül ötről még nem tudni, hogy fizetett-e utána valaki (vagy önfoglalkoztatóként ő maga) egészségbiztosítási járulékot. 27 ezer ember „lóg” a levegőben. <STRONG>Szabó Katalin</STRONG> jegyzete</p>

Már tavaly mindannyian értesítést kaptak arról, mi a teendőjük ebben az esetben. A feledékenyek, könnyelműek komoly következményre számíthatnak, mert öt évre visszamenőleg nem csak járulékokat, kamatokat, hanem büntetést is kell fizetniük.

E szigorítás azon kevés kormánymozdulatok közé tartozik, amely ellen senki nem emelt szót. A politikai pártok mindegyike egyetértőn vette tudomásul, hogy a szolidaritás elvére épülő egészségbiztosítás (az új törvény szerint is megmarad) figyelmet érdemel: mindenki képességei szerint járuljon hozzá és szükségletei szerint részesüljön az egészségügyi ellátásból.
Milliárdos tételekkel növekedett ezáltal az egészségügyi kassza. S mivel az ember sosem tudja, mikor esik a fejére egy tégla, illetve reméli, hogy sokáig él, minek következtében valószínűleg szüksége lesz orvosra, gyógyszerre, könnyen belátja: ez alól nem szabad kibújni.
Csakhogy az ember azt is tudja: a gyerekét iskolába fogja járatni, az autójával jó úton szeretne haladni, a hivataltól pedig gyors és segítőkész ügyintézést vár – mégis, szívesen elcsalja az adót.

Mondják, azért, mert irreálisan magas a tétel. Mondom: akinek nagyon magas az adókötelezettsége, az valószínűleg jó jövedelmet élvez. De hagyjuk a tyúk meg a tojás-effektust.

Kérdezem: a járulékfizetés mintájára nem lehetne valamit kitalálni az adófizetési morál javítása érdekében is? Mondjuk: kisebb adó, személyes érdekeltség a befizetésben! Ennek az országnak annyi Nobel-díjasa van. Erre nincs ötlet?

Szabó Katalin

  • Nincs türelem a TB-potyautasoknak
  • APEH-nek is jelzik a tb potyautasokat
  • A tandíj és a vizitdíj eltörlésérõl tárgyalnak
  • A kormány politikája a múlté
  • A részvétel aránya meglepõ
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!