HAON - Jegyzet

2008.03.11. 10:19

Mindennapi rali Debrecenben

<p>Városunkon is áthalad majd a Közép-Európa Rali. Szerintem inkább egy jó kis hétköznapon a csúcsforgalomban kellene a versenyzőknek bizonyítaniuk. Szőke Tímea jegyzete</p>

Városunkon is áthalad majd a Közép-Európa Rali. Rettenthetetlen férfiúk mutatják meg, mire képesek a kormánykerék mögött. A magyarországi pályákon a sebesség és a tájékozódás jelent kihívást, Romániában pedig a marokkói környezetre emlékeztető technikás szakaszok. Ja...

Szerintem inkább egy jó kis hétköznapon a csúcsforgalomban kellene a versenyzőknek bizonyítaniuk. Start (ha éjszaka feltörték az autót, akkor a rendőrségi helyszíni szemle után), aztán besorolás a gépkocsioszlopba, sok türelemmel. Ha elkapják a zöldhullámot jó, ha nem, fékpróba kétszáz méterenként, majd indulás a harmonikává gyűrődött aszfaltról.

Menet közben figyelni 360 fokos szögben, hogy hol, mikor, merről vág be valamelyik őrült sofőr oda, ahol két autó között tíz centi helyet lát. (Pluszpontokért külföldieknek: hány ékes magyar szót tanulnak meg a verseny alatt, főleg a rokonsági fokok és az állatvilág témakörében.)
Marokkói útviszonyok? A lakótelepeinkkel mi sem szégyenkezhetünk. Ha valaki nem tudná, a huszas sebességkorlátozó táblák erdeje nem a gyalogosok, hanem a kocsik tengelyének védelmére szolgál. Tájékozódás? Aki Debrecenbe betérve eltalálja, merre kell az állatkert, vagy az Aquaticum, netán a Jégcsarnok felé fordulnia, az megérdemli a különdíjat! Helyenként pedig már az is rejtély, melyik melyik sáv, merthogy az útburkolatijelek itt-ott megkoptak.

Ügyességi szám is lenne: parkolóhely keresése a belvárosban az útra belógó autók kerülgetésével, odalavírozni a kiszemelt zsebkendőnyi üres területre, majd a jármű kiszabadítása – a la Houdini – a versenyzőére tapintatlanul ráálló járgány mögül.

Milyen szerencsések is a helyi sofőrök, hogy minden nap egy izgalmas futamon vehetnek részt...

 

Kapcsolódó anyagok:

  • Megbénulhat a közlekedés
  • Egyirányúsodhat a belvárosi közlekedés
  • Jobb biztonság, rossz közlekedés
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!