HAON - Autó

2017.12.12. 09:21

A biztosítás kalkulátor összehasonlíthatóvá teszi a biztosítási díjakat

Bármilyen biztosítást kötünk, a biztosítók teljesen személyre szabott feltételek szerint kalkulálják a fizetendő díjakat. A cégek annyira sok szempont alapján határozzák meg a tarifákat, hogy biztosítási kalkulátorok használata nélkül ma már képtelenek lennénk megfelelően tájékozódni és az ajánlatokat összehasonlítani. 

Bármilyen biztosítást kötünk, a biztosítók teljesen személyre szabott feltételek szerint kalkulálják a fizetendő díjakat. A cégek annyira sok szempont alapján határozzák meg a tarifákat, hogy biztosítási kalkulátorok használata nélkül ma már képtelenek lennénk megfelelően tájékozódni és az ajánlatokat összehasonlítani. 

Amikor a nyáron autót vettem, a kereskedő szeretett volna a segítségemre lenni a biztosítás megkötésekor. Számolt a gépén néhány paramétert, s kiadott pár ajánlatot. A legolcsóbb is legalább 40 százalékkal magasabb volt, mint amit ugyanarra az autóra előző este otthon egy biztosítási kalkulátor használatával magam megtaláltam.

A kötelező felelősségbiztosítás aktuális díjait a biztosítók korábban évente egy alkalommal hirdették meg, méghozzá mindig október 31-én. Akkoriban az országos napilapok 20-30 oldalas apró betűs mellékletekben összegezték a táblázatokat. Ma már nyomtatásban nem is lenne értelme megjelentetni az új tarifákat. A végső díjak kialakítása során olyan sok szempontot kell figyelembe venni, hogy egyszerű táblázatok böngészésével biztosan nem jutunk megfelelő eredményre. Kötelező felelősségbiztosítás és casco esetén például figyelembe veszik a szerződő életkorát, vezetési múltját, okozott baleseteit, sokszor a foglalkozását, családi körülményeit is. Minden biztosító figyelembe veszi a szerződő lakóhelyét. Szinte minden egyes településre más és más díjat ajánlanak.

A biztosítási kalkulátorok abban segítenek, hogy az egyre szaporodó feltételek között is képesek legyünk rövid idő alatt eligazodni. A biztosítási kalkulátorok minden olyan szempontot tartalmaznak, melyet a biztosítók is figyelembe vesznek. Ha rászánjuk az időt – nem kell sokat, csak néhány percet – és pontosan válaszolunk minden egyes kérdésre, akkor meg fogjuk találni a számunkra legkedvezőbb biztosítási ajánlatot.

A legtöbben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz használt biztosítási kalkulátort ismerik. Legtöbben évente használjuk az egyre emelkedő éves díjak ellenőrzésére és a kedvező ajánlatok megtalálására. De érdemes megnézni mellette a casco biztosítás kalkulátort, vagy nyaralás tervezése előtt az utazási biztosítás kalkulátort is.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Az új kötelező biztosítások megkötésében mára szinte egyeduralkodóvá lettek az online kgfb kalkulátorok. Előnyük, hogy minden szempontot figyelembe vesznek a tarifálás során, míg ha manuálisan számolnánk ki a lehetséges díjakat, biztosan figyelmen kívül hagynánk néhány lényeges szempontot.

Gyakori, hogy az online kgfb kalkulátor használata során kapott ajánlatok igen nagy mértékben eltérhetnek egymástól. Ez nem hiba, egyszerűen ilyenek a biztosítók ajánlatai. Ha üzletpolitikájuk alapján egyes csoportokat jobban kedvelnek, akkor számukra alacsonyabb díjakat határoznak meg, míg másokat inkább megpróbálnak irreálisan magas tarifákkal távol tartani.

Casco biztosítás kalkulátor

Ha biztosítási díjkalkulátor használatával köt casco biztosítást, azt javasoljuk, ne csak a díjak mértékét vegye figyelembe. Kötelező biztosítás esetén nincs nagy különbség a biztosítások között, mert a szolgáltatás tartalmát törvény írja elő.  A casco más, itt a magasabb biztosítási díj több szolgáltatást is jelent. A szerződés részleteit a biztosító szabadon alakítja.

Egy olcsóbb casco valószínűleg kisebb fedezetet, alacsonyabb kártérítést jelent. Lehet, hogy egy olcsóbb casco csak totálkár esetén térít, vagy húz egy túl alacsony limitet egyes károk kifizetésének mértékére. Egy valamivel magasabb díjért elérhető casco pedig teljes körű biztosítást nyújthat, fedezetet adva lopásra, kisebb töréskárokra, elemi károkra, például jégverésre, viharkárra is.

A biztosítás megkötése előtt feltétlenül olvassa el az apró betűs feltételeket is. Ha csak a díjakat hasonlítja össze, könnyen figyelmen kívül hagyhat az Ön számára lényeges feltételeket. Például korlátozhatják a mentési költségekre kifizetett összeget, vagy nagyobb önrészt kérhetnek a 30 év alatti járművezetőktől.  A casco kalkulátor megmutatja a legkedvezőbb ajánlatot, csak ügyelni kell a beírt adatok pontosságára.

Utazási biztosítás kalkulátor

Külföldre utazók számára minden esetben ajánlott egy utazási biztosítás megkötése. Ehhez sem kell biztosítóhoz vagy utazási irodába menni, mert online utasbiztosítási kalkulátor használatával a szerződéskötés csak néhány percet vesz igénybe.

Amire ügyelni kell: az utazási biztosítások tartalma nagyon is eltérő lehet, itt se csak a fizetendő díj alapján döntsünk! Egy olcsó utasbiztosítás általában alacsonyabb fedezetet jelent. Kisebb összegeket fizet káreseményenként, például alacsonyabb összeghatárig vállalja a poggyászkárok, vagy kórházi ápolási költségek megtérítését.

Az utazási biztosítás kiválasztása során lényeges szempont, hogy milyen céllal szervezi utazását és milyen jellemző kockázatok várhatók az út során. A legtöbb biztosító korlátozza a sport vagy más, különleges körülmények biztosítását. A síelés is magasabb kockázatot jelent, aminek a biztosítását az alapdíjak már nem tartalmazzák. Ezekre sokféle kiegészítőt lehet kötni. Az online utasbiztosítási kalkulátorok segítségével ez is könnyen megvalósítható, csak pontosan kell válaszolni a díjszámítás előtt feltett kérdésekre.

Utasbiztosítással kapcsolatban is jó tanácsunk, hogy ne az olcsót, hanem a legjobb megoldást keresse! Egy teljes körű, minden lehetséges kockázatra kiterjedő utazási biztosítás is csak napi pár száz forint költséget jelent, cserébe sok milliós kártól óvja meg magát.

- PR cikk -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!