HAON - Autó

2017.07.28. 09:03

A Ford szerepe az autóipar fejlődésében

<strong>A Ford autóinak minőségéről árulkodik a márkanevet viselő négykerekűek nagy száma a hazai utakon. A Ford megbízhatósága olyannyira közismert, hogy a Ford nem csak újan vásárolva, hanem használt állapotban is rendkívül népszerű - tudtuk meg a <a href="https://www.carsontheweb.com/hu/cms/car-makes/ford" target="_blank">carsontheweb.com</a> szakértőjétől. Cikkünk olyan innovációkat mutat be, amelyekkel a vállalat hozzájárult az autóipar fejlődéséhez.</strong>

A Ford autóinak minőségéről árulkodik a márkanevet viselő négykerekűek nagy száma a hazai utakon. A Ford megbízhatósága olyannyira közismert, hogy a Ford nem csak újan vásárolva, hanem használt állapotban is rendkívül népszerű - tudtuk meg a carsontheweb.com szakértőjétől. Cikkünk olyan innovációkat mutat be, amelyekkel a vállalat hozzájárult az autóipar fejlődéséhez.

A cég története 1903-ra nyúlik vissza, azonban alapítója, Henry Ford már jóval azelőtt kezdett belsőégésű motorokkal kísérletezni. Thomas Edison vállalatának egyik mérnökeként építette meg 1896-ban első jelentősebb járművét, a Quadricycle-t. 1899-ben már megpróbált autóipari céget alapítani, de ebbe belebukott, viszont a Ford Motor Companyt sikerre tudta vinni.

A legendás T-modell - és magyar vonatkozásai

A Ford 1908-ban dobta piacra a T-modellt, amelyet számos újítás övezett, nem csak gyártástechnológia, hanem kereskedelmi stratégia szempontjából is. A 18 éven keresztül gyártott típussal a Ford megbízható, olcsó, de jó minőségű és gazdaságosan fenntartható, illetve könnyen szerelhető autót akart biztosítani a középosztály számára. Nem csupán az Egyesült Államokban, hanem a világ számos más részén is gyártották, illetve forgalmazták, mint például Brazíliában, Kanadában, Chilében, Dániában, Németországban, Írországban, Japánban, Spanyolország és az Egyesült Királyságban.

A népszerű jármű megtervezésében Galamb József és Farkas Jenő is nélkülözhetetlen szerepet játszott. Az autó megbízhatósága és sikere nagyrészt a gyártástechnikának volt köszönhető, ugyanis a Ford alkalmazott először az autóiparban gépesített gyártósort, illetve vanádiumot az acélötvözetek minőségének javítása céljából. A három-műszakos, folyamatosan optimalizált termelés is a Ford üzemekben jelent meg, illetve forradalmi döntésként 5 dollárra növelték a dolgozóik bérét, hogy meg tudják fizetni az általuk gyártott autót.

A típusból összesen 15 millió darabot gyártottak le, számos darab még ma is működőképes állapotban van. A Szovjetunióval a harmincas években kötött megállapodásoknak köszönhetően a vállalat technológiát, illetve számos szakembert biztosított a Nyizsnij Novgorodban alapított GAZ-nak, amely kezdetben a Ford A típust, illetve annak tehergépjármű változatát, az AA-t gyártotta. A Ford ezzel a döntésével jelentős mértékben hozzájárult a Szovjetunió iparának fejlődéséhez.

Élen az innovációban

A Ford a biztonság terén is az újítások híve volt. A húszas években a gyártó az első között volt, aki biztonsági üveget alkalmazott az autók szélvédőinek elkészítésekor, az ötvenes évektől kezdve vásárlóik biztonsági övvel szerelt járművel indulhattak útnak a Lifeguard kiszerelés keretében. Később a biztonsági övet jelzőfénye is általánossá vált a műszerfalon. Szintén az ötvenes években kezdett el a vállalat törésteszteket végeztetni gyártott autóin, amelyekből életeket mentő tapasztalatokat és adatok nyerhetnek tervezőmérnökeik.

A Ford a Mustang 1964-es megjelenésével új kategóriát teremtett, amelyet később „pony car”-ként kezdtek el emlegetni és megfizethető árú, feltűnő külsejű és stílusos sportkocsit jelentett. A vállalat a nyolcvanas években dobta piacra a Taurust, amely aerodinamikai vívmányaival és forradalmi, ergonomikus kialakítású belterével jelentős mértékben megváltoztatta az addigi trendeket.

A Ford az elmúlt több, mint száz évben innovációk sorát nyújtotta azért, hogy vásárlói kiváló minőségű, ám megfizethető járművekhez jussanak, amelyekkel biztonságban célba érhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!