Az iskolatáska terhe a szülők vállát is nyomja

Akt.:
Ahogy nehezedik a táska, úgy lesz könnyebb a tárca…
Ahogy nehezedik a táska, úgy lesz könnyebb a tárca… - © MTI Fotó: Balázs Attila
Hajdú-Bihar, Tiszafüred – Több település önkormányzata igyekszik kigazdálkodni, hogy iskolakezdési támogatást nyújthasson. Debrecenben 4500 forintos gyermekvédelmi Erzsébet-utalványra számíthatnak a leginkább rászorulók. Furtán 99 ezer forintban határozták meg az egy főre eső jövedelemhatárt, amelyhez a juttatást kötik, Tiszafüred évente kétszer utalvánnyal igyekszik segíteni a szorult helyzetűeknek, Hajdúhadházon viszont az anyagi mozgástér jelenleg határokat szab.

Megtölteni 10-20 ezer forintból lehet, ám plusz 5-15 ezer forint őrzésének felelősségétől mentesítheti a szülői pénztárcát, ha a tavalyi hátizsákot feslettre hordta gazdája és újat kell beszerezni.

Megyénkben több település önkormányzata igyekszik kigazdálkodni, hogy iskolakezdési támogatást nyújthasson. Debrecenben 4500 forint értékű gyermekvédelmi Erzsébet-utalványra számíthatnak a leginkább rászorulók: azok a nappali oktatásban részt vevő diákok, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 37 ezer forintot (egyedül nevelő kérelmező esetében pedig a 48 ezret). Három vagy annál több, nappali oktatás rendje szerint tanuló esetén a gyermekek számától függetlenül 10 ezer forinttal segítenek összesen.

Minél többen részesülhessenek

A több mint 30 milliárd forint éves költségvetésű megyeszékhely polgármesteri hivatalának szociális osztályától megtudtuk: összesen 6 millió forintot különítettek el az október 31-ig igényelhető az utalvány fedezetére. Augusztus 12-ig 227 gyermek részére állapították meg a jogosultságot.

Ahol csak tehetjük, összehúzzuk a nadrágszíjat, az így spórolt pluszpénzt a családokra fordítjuk, ezt nagyon fontosnak tartja a városvezetés

– fogalmazott Csák Boglárka, Furta jegyzője.

Az alig több, mint ezer lakosú község éves költségvetése közel 350 millió forint, ebből tavaly kétmillió forintot szántak az iskolások évkezdésére. Hogy minél többen részesülhessenek, magasan, 99 ezer forintban határozták meg az egy főre eső jövedelemhatárt, amelyhez a juttatást kötik. Csaknem minden helyi, idén közel 180 diák kapott postai értesítőt a kérvényezés lehetőségéről.

Az általános iskolások 10, a középfokú tanulmányt folytatók 15, a felsőfokút végzők pedig 20 ezer forintra jogosultak.

Hajdúszovát vezetői azoknak nyújtanak támaszt, akik kimaradnak az állami ingyenes tankönyv esélyéből. Ha a családban az egy főre eső jövedelem nem éri el a 42 ezer forintot, akkor az óvodások 1, a középiskolások 3,5, a főiskolai, egyetemi hallgatók 8 ezer forinttal vághatnak bele az új tanévbe.

Az általánosba járóknak a tankönyvük díjának negyven százalékát téríti a lakóhelyük. A település, amely nyolcszázmillió forintból gazdálkodik egy esztendőben, erre a célra nagyjából 300 ezer forintot tesz félre.

Igény van rá

Hajdúhadház első emberétől, Csáfordi Dénestől is érdeklődtünk. Mint mondta, igény természetesen volna efféle segítségre, de annyi más területre koncentrálnak – fiatalok lakáshoz jutása, kistermelővé válás támogatása –, hogy erre nem tudnak kiszorítani. Egy első és egy hatodik osztályos gyermek édesapjaként pontosan tudja, mennyi mindenre van szüksége a diákoknak, így a szándék ugyan megvan a 12 ezres város vezetésében, de az anyagi mozgástér jelenleg határokat szab.

Közlést kaptunk a megyehatáron lévő Tiszafüredről is, ahol több olvasónk van. A 11 ezer lakosú település évente kétszer (nyár végén és karácsony előtt), családonként 5 ezer forintnyi ajándékutalványt ad azoknak, akik három vagy több rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultat nevelnek.

– Horváth Borbála –


Édesanyák a beszerzők

Az iskolatáska-beszerzés akár megduplázhatja az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások árát. A Régió Játék 1135, 6 és 14 év közötti gyermeket nevelő szülő megkérdezésén alapuló friss felmérése szerint az összeg így 30 ezer forintra is rúghat. Felsőbb osztályokban idén a családok egynegyede nem cseréli le a meglévő iskolatáskát.

A tanszerek beszerzése az édesanyákra marad az esetek közel 75 százalékában. A diákok nagy örömére az iskolaszerek kiválasztásában szinte minden családban a demokrácia érvényesül, ily módon közösen döntenek arról, milyen füzet vagy tolltartó kerüljön szeptember elsején a táskába. A válaszadók 86 százalékánál elsődleges szempont az adott tanszernél, hogy elnyerje a nebuló tetszését, amit a tartósság követ.
Hajdúszovát.
HAON.HU


hirdetés