Az országban egyedülálló történelmi falképek felavatásával ünnepelt Hajdúszoboszló

Dr. Sóvágó László polgármester
Dr. Sóvágó László polgármester - © Fotók: Magánarchívum
Hajdúszoboszló – Hajdúszoboszlón a Hősök terén tartották az önkormányzat által szervezett megemlékezést az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére.

Dr. Sóvágó László polgármester ünnepi beszédét követően a Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjainak műsora felelevenítette a forradalom dicső napjait, meghatározó történelmi alakjait. A megemlékezést a Zichy Géza Zeneiskola fúvószenekara, valamint lengyel és magyar katonai hagyományőrző csoportok színesítették.


Pannó-avatás | Fotó: Magánarchívum

A magyar nemzeti identitás erősítésének és felelevenítésének részeként a város főterén felavatták Magyarország jelenlegi legnagyobb kültéri pannósorozatát. Az országban egyedülálló, magyar történelmi ihletésű, monumentális pannókon a magyar történelem hajdú-török korszakának jelenetei, hajdúsági és helyi kortörténeti eseményei elevenednek meg. A falképek a helyi származású festőművész, Medgyessy-Kovács Gyula alkotásai. A Szejdi-dúlás című pannó érdekessége, hogy központi figurái Medgyessy Ferenc „Menekülők” című domborművét adaptálják.


A Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjainak műsora | Fotó: Magánarchívum

Az ünnepség koszorúzással ért véget, amelyen az önkormányzat, az intézmények, a civil szervezetek és a pártok helyezték el az emlékezés virágait az 1848-as emlékhelyeknél, és az I. dzsidás ezred emléktáblájánál a Szent István parkban.

– Berényi Viktória –Hajdúszoboszló.
HAON.HU


hirdetés