Hajdúszoboszló hírei

2013.01.04. 07:26

Szoboszló megégette magát

Hajdúszoboszló - Az állam úgy vette át a laktanyát, hogy a polgármester nem írta alá az erről szóló papírokat.

Hajdúszoboszló - Az állam úgy vette át a laktanyát, hogy a polgármester nem írta alá az erről szóló papírokat.A katasztrófavédelem szervezeti átalakításának vesztese Hajdúszoboszló. A szállodasorral büszkélkedő fürdővárosban 2008-ban az önkormányzat kezdeményezésére 67 fős hivatásos tűzoltóság létesült az addigi minimális létszámú önkormányzati tűzoltóság helyén. Az önkormányzat vállalta, hogy komplett laktanyát alakít ki, s gondoskodik a technikai feltételek biztosításáról (elsődleges illetékességi területük Ebesre, Hajdúszovátra és Nagyhegyesre is kiterjedt). Tavaly áprilisban azonban jött a pofon: a katasztrófavédelem újjáalakult szervezetében Szoboszló immár csak őrs a tűzoltó-parancsnokság helyett, ráadásul az addig önkormányzati tulajdonban és kezelésben lévő laktanyaépületet a technikával együtt át kellett adni az államnak.

Hajdúszoboszló polgármestere, Dr. Sóvágó László azonban a képviselő-testületi döntés és saját elhatározása alapján nem írta alá az átadás-átvételről szóló hivatalos papírokat, mondván, az eljárás ebben a formában igazságtalan. – Semmi problémám azzal, ha az állam visszaveszi azokat a tűzoltóbázisokat, amelyeket korábban ő épített. A mi épületünk azonban sosem volt állami tulajdonban, azt a helyiek pénzéből korszerűsítettük, bővítettük – indokolta álláspontjukat. Hozzátette: ellenállásuk miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, dr. Bakondy György tavaly polgári pert indított velük szemben, de a bíróság a keresetet ősz végén formai okokból elutasította. A polgármesternek persze nincs kétsége afelől, hogy a katasztrófavédelem nem hagyja annyiban.

Elvitték a szerkocsijukat

Ami Sóvágó Lászlót még inkább felháborítja, hogy az önkormányzat által három éve közel százmillió forintért – közel 15 milliós önrésszel – vásárolt korszerű fecskendős tűzoltóautó már nem is a szoboszlói őrsön állomásozik, hanem a cívisvárosba került. – Ha már az állam kötelezően átveszi a tűzoltóságunkat, legalább kompenzálja a várost a laktanyára költött tízmilliókért vagy a modern szerkocsi miatt! Debrecen 800 millió forintot meghaladó összeget kapott a Kenézy-kórház államosítása miatt, ilyen alapon Hajdúszoboszlónak is járna valami „fájdalomdíj” – jelentette ki a polgármester.

Az új rendszer tehát nem mindenkinek fenékig tejfel.

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!