Hajdúsámson hírei

2018.06.13. 14:17

Érik a málna, megvan a helye

Hajdúsámson - Akár „málnanagyhatalom” is lehet idővel a kisváros, közmunkában termelik a bogyós gyümölcsöt.

Hajdúsámson - Akár „málnanagyhatalom” is lehet idővel a kisváros, közmunkában termelik a bogyós gyümölcsöt.

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a málna. Nemcsak nyersen fogyasztva, hanem szörpnek és lekvárnak elkészítve is nagyon ízletes csemege. Sajnos hazánkban egyre kevesebb területen termesztik ezt a zamatos gyümölcsöt. Az 1980-as években Európa egyik legnagyobb málnatermesztő országa voltunk. Mára már a 100 hektárt sem éri el a termőterület. Nagyon munkaigényes a termesztése, főleg a szedése. Nem gépesíthető, sok munkaórát vesz igénybe a szüretelése, ezért inkább külföldről hozzuk be.

Korszerű termesztési mód

Hajdúsámson önkormányzata Antal Szabolcs polgármester kezdeményezésére a közmunkaprogram keretében 2015-ben málna termesztését határozta el. 2,5 hektáron ültettek el több mint 25 ezer málnatövet. Mára már szép ültetvénnyé fejlődött, amelynek egyre növekszik a terméshozama. A meleg nyár gyorsítja a málna érését, a vízpótlást csepegtető öntözőrendszerrel oldják meg. A guruló és folyton érő fajtáknak köszönhetően júniustól késő őszig lehet szüretelni a piros szemeket. Ebben az évben körülbelül 50-60 mázsa termésre számítanak, amit hűtőházaknak, kiskereskedőknek, kis vásárlóknak értékesítenek, és természetesen a helyi oktatási intézmények konyhájának is jut belőle. A málnaföldön mintegy 20 embernek adnak munkát. Ez a metszésből, kapálásból, permetezésből és a szedésből áll. A szüretelésben besegítenek a nyári diákmunkára jelentkező tanulók is. Az idén újdonságként megpróbálkoznak a Szedd magad- akcióval.

- Dandé Melinda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!