Behajtják a jószágokat a legelőkről

Akt.:
Behajtják a jószágokat a legelőkről
© Fotó: Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal
Hajdúnánás – Behajtási Ünnepség lesz Hajdúnánáson, a Kendereskertben október 22-én, hétfőn. A téli szálláshelyükre hajtják többek között a magyar tarkákat, bivalyokat és bivalyborjúkat is. Az esemény részeként átadják a Hajdú-Bihar megyében összegyűjtött búzából előállított lisztadományokat a Magyarok Kenyere Program részeként – olvasható a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal közleményében.

A hideg idő beálltával, a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen a népi mondás szerint az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.

A hajdúnánási esemény délelőtt 10 órától veszi kezdetét a „Fenntartható és élhető vidék jövőképe” című konferenciával. A nap folyamán egyebek mellett a Magyarok Kenyere Program keretében adományozó nap lesz, emellett hajdúnánási és a környező települések néptáncegyüttesei lépnek fel, kézművesek kínálják portékáikat, lesz solymászbemutató, fafaragás, pásztortűzgyújtás, népi játszóház. Akik megéheznek, azokat pásztorételekkel, forralt borral és meleg teával várják.

A város főteréről óránként indul busz a Kendereskertig és vissza.

Magyarok Kenyere Program – Adományozó Nap

A Behajtási Ünnepség keretében idén nyolcadik évébe lépett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) partnerségében működő Magyarok Kenyere Program.

A jótékonysági kezdeményezés során a magyarországi és kárpát-medencei segítőkész termelők által felajánlott búzából liszt, majd kenyér készül, ezeket pedig rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket segítő magyarországi és határon túli szervezetek kapják. A búzát termesztő gazdálkodók, a gabonát megőrlő malmok, a lisztből kenyeret sütő pékségek. Felajánlásaik pedig nélkülözhetetlenek a nemes célok eléréséhez. A kamara ezért fontos szerepet vállal a figyelemfelhívásban és az adományozási program megszervezésében.

Hajdú-Bihar megyében 219 gazdálkodó felajánlásával több mint 66 tonna búzát gyűjtöttek. Ezzel Hajdú-Bihar megye a 2. legtöbb mennyiséggel járult hozzá az országosan gyűjtött több mint 413 tonnához. Az előző évhez képest 84-en újonnan csatlakoztak a programhoz.

A Behajtási Ünnepség fővédnökei: Dr. Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.

– Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal –Hajdúnánás.
HAON.HU


hirdetés