Hajdúnánás hírei

2018.08.21. 14:44

Jubileumi Hazaváró Ünnep és Szent István napi programok Hajdúnánáson

Hajdúnánás - A Szent István napi rendezvények részeként idén 10. alkalommal szervezték meg a Hazaváró Ünnepet Hajdúnánáson augusztus 19-20. között, azokat megszólítva, akiket bár távol sodort az élet, mégis szívesen látogatnak haza, s találkoznak hozzátartozóikkal, barátaikkal.

Hajdúnánás - A Szent István napi rendezvények részeként idén 10. alkalommal szervezték meg a Hazaváró Ünnepet Hajdúnánáson augusztus 19-20. között, azokat megszólítva, akiket bár távol sodort az élet, mégis szívesen látogatnak haza, s találkoznak hozzátartozóikkal, barátaikkal.

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat, a „Hajdúnánáson Szépen, Emberül!” Alapítvány és a Hajdúnánási Szellemi Műhely idén már 10. alkalommal rendezte meg a Hazaváró Ünnepet. A szülővárosuk iránti kötődés vezérelte azokat a hajdúnánásiakat, akik augusztus 19-én délután érkeztek a városba. A hazalátogatók kora délutántól kezdve a város által kínált programokon vettek részt.

Az első program helyszínéül a református templom szolgált kora délutántól, ahol Seres Zsuzsanna brácsaművész műsorát tekinthették meg a hazalátogatók. Ezt követően az első világháború idején átmenetileg a városban otthonra lelt székelyek 1917. évi hazatelepülésének századik évfordulója alkalmából átadásra került székely kaput tekintették meg, melyet újdonsült testvérvárosuk, Csíkszereda 2017-ben ajándékozott hálája jeléül a településnek.

Ezek után a katolikus templom felújított Boldogasszony templomkertjének megtekintésére került sor Buczkó József, a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény igazgatójának vezetésével. Majd az idei év tavaszán átadásra került Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tornatermébe kaptak betekintést a vendégek.

A tornaterem látogatása után a Dr. Hegedűs Lóránt püspök, a város díszpolgárának tiszteletére állított szobornál nyílt lehetőség az emlékezés virágainak elhelyezésére.

Fotó: Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal

A rövid sétát követően a Kendereskertben megrendezett vidám hangulatú, beszélgetős Tanyázóval folytatódott a program egy finom vacsora mellett, ahol Cifraszűr Néptánc Egyesület felnőtt csoportjának táncműsorát láthatták a városba érkezett elszármazottak, valamint a Hajdúnánási Citera Együttes és a Nánási Nóta Népdal és Tánc Egyesület énekesei biztosították a jó hangulatot és a kellemes kikapcsolódást. A napot megtisztelte jelenlétével Csuja Imre színművész, a város díszpolgára és kedves felesége is.

Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén Hazaváró Ünnep vendégei közül sokan részt vettek a református és a katolikus templomban megtartott istentiszteleten és szentmisén. Az egyházi szertartásokat követően a városi ünnepség a református templom előtti bástyafal mellett folytatódott. Itt Szólláth Tibor polgármester köszöntötte a megjelenteket, akik tanúi lehettek a megáldott és megszentelt új kenyér ünnepélyes keretek között történő megszegésének, valamint felkínálásának. A program ezt követően egy finom ebéd mellett folytatódott, melynek részeként kibeszélhették a résztvevők az elmúlt évek, évtizedek történéseit, személyes élményeiket.

A Szent István napi programok késő délután folytatódtak olasz zászlóforgató csoport fellépésével, őket követte a Flying Colours kaszkadőr bemutató, majd este élő nagykoncertet adott a népszerű Kormorán együttes. Az estet tűzijáték zárta.

- Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!