Hajdúhadház hírei

2013.01.04. 15:43

Mégsem kell az arzénmentes ivóvíz mindenhol

Hajdú-Bihar - Korábban közöltük, hogy Bocskaikert igényelt ivóvizet a honvédségtől, mert bár nem lett egyik napról a másikra rosszabb minőségű az ivóvize, nem felelt meg az uniós előírásoknak az arzéntartalma, csakúgy, mint további 29 megyénkbeli településnek.

Hajdú-Bihar - Korábban közöltük, hogy Bocskaikert igényelt ivóvizet a honvédségtől, mert bár nem lett egyik napról a másikra rosszabb minőségű az ivóvize, nem felelt meg az uniós előírásoknak az arzéntartalma, csakúgy, mint további 29 megyénkbeli településnek.

Téglás és Hajdúhadház nem élt a lehetőséggel, pedig mindhárom helység ugyanabból a kútból kapja a vizet. Mire a cikk megjelent, már arról tájékoztatott Szőllős Sándor, Bocskaikert polgármestere minket, hogy nem sokkal a vízosztást követően értesült róla, az ivóvíz az uniós normáknak megfelel, ezért rögtön leállíttatta a vízosztást.

- A szolgáltató nem értesített hamarabb, hogy az ivóvízminőség-javító programba a mi településünk is belekerült, ezért fogadtam el a honvédség segítségét. Mára meggyőztek a laboratóriumi eredmények, hogy a lakosság bátran ihatja a vizet - mondta Szőllős Sándor.

Szűrték, tisztították

Czibere Béla, Téglás polgármestere szintén a határérték 10 mikrogramm alatti arzéntartalmat igazolandó laboratóriumi eredmény birtokában mondhatta el, hogy a geszterédi vízműből a településre eljutó víz megfelelő. - Bocskaikert, Hajdúhadház és Téglás 2012-ben csatlakozott a Hajdúsági és Bihari Víziközmű Szolgáltató Társuláshoz, így már 2012 júniusától ez a szolgáltató biztosítja az ivóvizet. De egyikünk sem rendelkezik ivóvíz- kúttal, ezért továbbra is az állami Tiszai Regionális Vízművek Zrt.-től (TRV) történik az ivóvíz beszerzése. A TRV geszterédi ivóvízbázisából származó kútból érkezik a víz, a lakossági ellátást pedig az új társulás végzi - mondta a városvezető. Mint megtudtuk, a TRV és a Nyírségi Ivóvízminőség-javító Társulás konzorciuma pályázatot nyújtott be az Energia Központhoz, ezért az egészséges ivóvíz-szolgáltatás véglegesen teljesülhet a geszterédi egységben is. Téglás település is tagja az említett társulásnak,

ezáltal nyugtázza, hogy véglegesen megoldódik az Unió által előírt minőségű ivóvíz biztosítása. A nyertes pályázat megvalósítása még nem fejeződött be, ezért a TRV megtette a jó ivóvíz biztosításához szükséges azonnali intézkedéseket is: módosította az oxidációs levegő bekeverésének pontjait és kiegészítő vegyszeradagolást végzett. A TRV megyei üzemigazgatósága tájékoztatójában az áll, hogy sikerült az arzéntartalmat 10 mikrogramm alá csökkenteni, ezért a fenti három településen indokolatlan az átmeneti vízszolgáltatás.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!