Hajdúdorog hírei

2018.09.17. 12:51

Máriapócsi zarándoktúra Szent Bazil-módra

Hajdúdorog - Szeptember első péntekén nagy volt a sürgés-forgás a hajdúdorogi székesegyház kertjében.

Hajdúdorog - Szeptember első péntekén nagy volt a sürgés-forgás a hajdúdorogi székesegyház kertjében.

Már hajnali hatkor gyülekezni kezdek a Szent Bazil Oktatási Központ középiskolájának diákjai és tanárai a templomkertben, hogy kart karba öltve, ősi hagyományainkat követve elérhessék végső uticéljukat, a máriapócsi kegytemplomot.

A kétszáz elszánt tanuló reggeli imádságának végeztével látott neki a 48 kilométeres táv megtételéhez. Volt, aki gyalog, volt aki busszal követte a lelkes tömeget. A menet élén feszület, ez hirdette a diákok célját, mely immáron harmadik éve nem más, minthogy a Könnyező Szűz Mária képe elé gyalogszerrel járuljanak. A diákok lépésről lépésre, közösséget építve, hittel, reménnyel és szeretettel közeledtek az egész napos túra végállomásához.

A sajátos Szent Bazilos gólyatábort maga az intézményvezetője, Szilágyi Gábor atya is végigkísérte, segítséget nyújtva ezzel az oktatási központ vállalkozó szellemű fiataljainak. Az alkonyat eljövetelekor a csapat néma csöndbe burkolózva rótta a kilométereket. Ahogy az iskola egyik pedagógusa fogalmazott: „Nagykállóig séta, onnan zarándoklat.” A kitartó diáksereg a régmúlt idők zarándoklatának hagyományait felelevenítve Verdes Miklós atya szervezésének köszönhetően a késő esti órákban ért célt.

Az olykor fájdalmas, ám mégis lélekemelő zarándoklat fél 9 magasságában teljesült be. A tanulók kígyózó sorokban járultak a máriapócsi kegytemplom oltárához.

Az iskolások a Könnyező Szűz Mária képéhez érve hálaadó imádságot mondtak a zarándoklat teljesítéséért és új tanév sikerességéért.

HBN-Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!