Szilvássy Zoltán: a magyarok legfontosabb ünnepe a forradalom napja

Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem csütörtöki ünnepi ülésén
Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem csütörtöki ünnepi ülésén - © Fotó: Matey István
Debrecen – Ünnepi szenátusi ülést tartott a Debreceni Egyetem március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából.

Tisztelegve a márciusi események előtt Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőbeszédében rávilágított arra, mennyire különleges a város történelmi szerepe, és milyen kiváltságos debreceninek lenni.

– Önmagában is különös kegyelme a sorsnak, hogy magyarnak születtünk. De március 15-én magyarnak lenni egyenesen kiváltság. Különösen, ha az ember debreceni. Debreceniként ünnepelni különleges, mert 1848. március 15-e megalapozta a magyarság elsöprő érettségét a nemzeti öntudatra ébredés iránt. A magyar nemzet eme nemes küzdelmében Debrecennek különleges történelmi szerep jutott. Városunk 170 évvel ezelőtt az ország és sorsát befolyásoló események helyszíne és hazánk ideiglenes fővárosa volt – mondta Papp László.

Fotó: Matey István

Az ünnepségen Szilvássy Zoltán rektor kiemelte, hogy a magyarok legfontosabb ünnepe a forradalom napja. – 2008-ban készült egy felmérés, mind a Kárpát-medencei magyarság, mind pedig a különböző kontinensekre szakadt magyarság körében. Megkérdezték őket, melyik a legnagyobb magyar ünnep, erre pedig szinte mindenki azt mondta, hogy március 15-e. Érdemes elgondolkodni ezen, illetve azon is, hogy egy olyan dicső forradalomról van szó, amely végül is, katonai, politikai és gazdasági értelemben szintén elbukott, de mégis ezt tartjuk a legfontosabbnak. Továbbá, a jelenünkre van egy nagyon fontos üzenete: ezt a forradalmat nem egy arctalan tömeg csinálta, hanem olyan emberek, akik akartak és tudtak tenni a magyarságért.

Az ünnepi ülésen több intézményi kitüntetést és egyetemi tanári címeket is átadtak, illetve Matolcsy Györgyöt választotta az egyetem díszdoktorává.

Fotó: Matey István


A Debreceni Egyetem díszdoktora lett Matolcsy György
Debrecen - Matolcsy György a Debreceni Egyetem (DE) díszdoktora lett, a jegybankelnök csütörtökön az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi egyetemi szenátusi ülésen vette át a doctor honoris causa kitüntetést. A laudációban elhangzott: Matolcsy György...Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés