Örökbe fogadtak egy kunhalmot Hajdúböszörményben

By Zsuzsa Szilágyi
Örökbe fogadtak egy kunhalmot Hajdúböszörményben
A hajdúböszörményi Középkertért Egyesület a Zöld Körrel karöltve 2010 tavaszán tette közé felhívását „Fogadj örökbe egy kunhalmot” címmel. Az eredményhirdetésre június 12-én délelőtt került sor a hajdúvidi falunapon.

A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott „A hajdúsági halmok oltalmáért és bemutatásáért” kampány keretében meghirdetett pályázatra 7 csapat nevezett a megye 4 településéről. Hajdúböszörményből négy, Hajdúvidről, Hajdúnánásról és Balmazújvárosról pedig egy-egy csapat képviseltette magát. Feladatuk egyszerű volt: kiválasztottak egy, a környékükön található, ép állapotú halmot, majd annak történetéről, természeti és régészeti értékeiről összegyűjtötték a lehető legtöbb információt. Az egykori lovas nomád népek által létrehozott halmokat többszöri terepbejárással testközelből is megismerhették.

A zsűri értékelése

Összesen több mint 100 fő – főleg iskolások, de felnőttek, nyugdíjasok is – látott hozzá a kiszemelt halom rendbe tételéhez. Tevékenységük részeként összeszedték a szemetet, kiirtották a gyomokat, fotókat készítettek a halom állapotáról, értékeiről. Az így szerzett ismereteket egy-egy dolgozatban foglalták össze, amelyeket szakértőkből álló zsűri értékelt. A legjobbnak a Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport bizonyult, akik jutalmul egy 3 napos Bodrog parti üdülésen vehetnek részt, amelyet Dr. Kiss Józseftől, a zsűri elnökétől vettek át. A többi csapat sem távozott üres kézzel az eredményhirdetésről, hiszen minden résztvevő dobogós helyezést ért el, munkájukat a zsűri kirándulással díjazta.

A pályázat elérte célját

A Hajdúvidi Kultúrházba ellátogatók Molnár Antal, a Zöld Kör elnökének kunhalmokról szóló vetített előadását is meghallgathatták, valamint megcsodálhatták a kampány részeként kiállított rajzokat. A hőség sem szegte kedvét annak a maroknyi csapatnak, akik a délután folyamán kigyalogoltak a közeli Nagy- Nyerges halomhoz.

A pályázat elérte célját, hiszen több halmunk is oltalmazó „gazdára talált”, és remélhetőleg, ezen védett értékeknek a jövőben is gondját fogják viselni nemcsak a résztvevő csapatok, hanem a tulajdonosok is!Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés