Jogerős ítélet született a hajdúböszörményi tanárbántalmazás ügyében

Jogerős ítélet született a hajdúböszörményi tanárbántalmazás ügyében
© Illusztráció: Pixabay
Hajdúböszörmény – A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2019. február 26-án hirdetett határozatot annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki egy helyi, speciális gyógypedagógiai iskolában bántalmazta tanárát – írja közleményében a Debreceni Törvényszék.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében, ezért őt halmazati büntetésként 1 év fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre, 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztve ítélte, továbbá mellé pártfogó felügyeletet is elrendelt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 17 éves fiatalkorú a 2017/2018-as tanévben egy speciális hajdúböszörményi gyógypedagógiai és készségfejlesztő iskola 8. osztályos bentlakásos tanulója volt. A bűncselekmény napján, 2018. április 5-én 12 óra 45 perc körül a sértett az osztályába tartózkodó tanulókat sorakoztatta az iskola előterében, amely során észrevette, hogy az egyik diák – aki nem az osztályához tartozik – a gyerekek között járkál, és azzal ijesztget, hogy egy nála lévő rajzszöggel megszúrja őket. A vádlott megzavarta a sorakozást és veszélyeztette a tanulók testi épségét is, ezért a tanárnő rendre utasította őt, és felszólította, hogy adja át a rajzszeget. A fiatalkorú nem tett eleget a felszólításnak, tiszteletlen hangnemben beszélt a sértettel, akit ököllel fejen akart ütni. A tanárnő elhárította az ütést a karjával, de ezután a vádlott az öklével eltalálta a sértett halántékát, megragadta a haját, majd a padlóra rántotta a pedagógust. A tanárnő ráesett a vádlottra, akit – a további erőszakos magatartást megakadályozandó – lefogott, majd az iskola portása és egy másik pedagógus odasietetett, felsegítették őket, a portás pedig a lakásotthonba kísérte a diákot. Az eset során személyi sérülés nem történt – ismertette a történteket a Debreceni Törvényszék.

Dr. Lugosi Tímea bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott a bűncselekményt próbaidő alatt követte el. Korábban a bíróság szintén közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, valamint testi sértés vétsége miatt ítélte el és bocsátotta próbára a fiatalkorút. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, beszámítási képessége közepes fokban korlátozott, valamint a sértettől bocsánatot kért, amit a tanárnő elfogadott.

Az ítélet jogerős, azt az ügyész, a vádlott, a védője és a törvényes képviselője is tudomásul vette.Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés