Háborús övezetbe visznek adományokat

A református egyház missziójának képviselői számoltak be a Szíriában látottakról
A református egyház missziójának képviselői számoltak be a Szíriában látottakról - © Fotó: Matey István
Debrecen – Hónapok óta szervezik a gyűjtést a szíriai reformátusoknak a Magyar Református Szeretetszolgálatnál; a segítségnyújtáshoz legalább ötmillió forinttal szeretne hozzájárulni a szervezet, a kulcsfontosságú vasárnapi iskolai programot támogatva. A helyszínen tapasztaltakról tegnap számoltak be.

A szíriai reformátusok vasárnapi iskolai programját, a részt vevő gyermekek élelmezését és ruhával ellátását is támogatja a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ).

A Közel-Keleten ötvenezer református él, sokuknak nem elsősorban az anyagi támogatás, hanem a közösségvállalás és a szolidaritás jelenti a legtöbbet.

Hónapok óta szervezik

A Magyarországi Református Egyház küldöttjei Bejrútba, Libanon fővárosába, valamint Szíria több városába, például a polgárháború sújtotta Aleppóba utaztak, és az ott szerzett tapasztalatokról meséltek január 11-én este az érdeklődőknek a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban.

– Néhány Szíriából érkező református fiatal életközelivé tette a hazájukban zajló eseményeket az idei Csillagponton – mondta Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója arról, hogy miért tartják fontosnak a szíriai református egyházak támogatását.

A fiatalok beszámolója annyira erős impulzust jelentett, hogy az MRSZ-nél hónapok óta szervezik a gyűjtést. A segítségnyújtáshoz legalább ötmillió forinttal szeretne hozzájárulni a református szeretetszolgálat, s ezzel a kulcsfontosságú szíriai vasárnapi iskolai programot támogatják.

sz-1

Fotó: Matey István

Céljuk segíteni a templomba járást, a hitoktatást, és szeretnének a térségbe juttatni minél több adományt, élelmiszert, amik a gyülekezeteken keresztül jutnak el a rászorulókhoz.

Siralmas körülmények

– A szolidaritás konkrét jelét szeretnénk adni a Szíriában élő örmény és arab református testvéreinknek – ismertette a gyűjtésről, az utazásról és a segítségnyújtásról Ódor Balázs, az MRE Külügyi Irodájának vezetője.

– Szeretnénk, ha látnák a magyar református gyülekezetek, hogy akár mi is segíthetünk ezeknek a közösségeknek, gyülekezeteknek, hogy betölthessék küldetésüket a siralmas körülmények között, háborúban, nehéz gazdasági helyzetben.

Várhatóan a vasárnapi iskolai program lehetővé teszi a közösségek túlélését, s ez ott helyben nagyon fontos kezdeményezés – fejtette ki az irodavezető.

A programot a Közel-Keleti Protestáns Egyházak Közössége (FMEEC) koordinálja, és százötven önkéntesük szolgál tizenkét gyülekezetben, ezerötszáz gyermek és fiatal között.

HBN–NE


Kocsis Fülöp az iszlám veszélyéről
Debrecen - Ha nem történik változás, az atya szerint a kontinensre húsz év múlva rá se fogunk ismerni. Interjú Kocsis Fülöppel, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitájával. Az emberközpontúság mellett kőkemény realizmus cseng ki Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek szavaiból, aki tízmillió fo...Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés