Pásztor elődök, hajdú ősök emlékére

Hajdúböszörmény - Tizedik alkalommal volt ostorpattogtatástól hangos Hajdúböszörmény főtere.

Hajdúböszörmény - Tizedik alkalommal volt ostorpattogtatástól hangos Hajdúböszörmény főtere.

Harmincnégy településről 174 pásztor érkezett a Hajdúk fővárosába, hogy a csergetésükkel tisztelegjenek a pásztor elődök és a hajdú ősök emléke előtt. Szombaton immár tizedik alkalommal rendezte meg a város az emlékező, tisztelgő, télűző eseményét, a hajdúböszörményi csergetést. Már a helyszín is szimbolikus, a hajdúk fővárosának főterén, az egykori Hajdúkerület központi épülete előtt szólaltak meg a karikás ostorok.

Fotók: Kovács Péter

Gencsi Zoltán, a rendezvény kitalálója, levezetője elmondta, hogy a jelen kor pásztorai a mindig április első szombatján megrendezett eseménnyel azokra a hajdúkra kívánnak emlékezni, akik egykor évente mintegy százezer szürke marhát hajtottak el a nyugat-európai állatvásárokra. Ugyancsak emlékeznek a pásztorokra, akik nélkül nem lett volna legeltető állattartás a Hortobágyon.

A legidősebb csergető a 85 esztendős Balla András bácsi volt. És hogy van utánpótlás, mutatja, hogy a 2 éves Döringer Zsolt személyében a legfiatalabbak is karikás ostort ragadnak már.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!