Szárazság és hőstressz a termőföldeken, a vártnál alacsonyabb lesz a terméshozam

Hajdú-Bihar - Megkezdődött a kukorica és a napraforgó betakarítása, a gazdálkodók továbbra is várják a csapadékot.

Hajdú-Bihar - Megkezdődött a kukorica és a napraforgó betakarítása, a gazdálkodók továbbra is várják a csapadékot.

Az idei nyár nagy próbatétel volt a mezőgazdaság számára. Az aszály miatt elmaradnak az igazán magas terméshozamok. Jelenleg úgy látszik, a napraforgó jobban viselte a száraz, forró időjárást, a kukoricának viszont nagyon kellett volna az eső – tájékoztatott egybehangzóan Bodnár Lajos, a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője, Örvendi László, a Hajdúszoboszlói Gazdakörök elnöke és dr. Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője. A mezőgazdasági szakemberek abban is egyetértenek, hogy az őszi talajmunkálatokat is megnehezíti a szárazság. A vetőmagágy előkészítése problémás, mert a föld poros, felszaggatni nem szabad. Csak tárcsával lazítható fel, az pedig sokkal több ráfordítást igényel, mégsem lesz megfelelő a talaj minősége.

Kikel-e a repce?

Bodnár Lajos tájékoztatása szerint 500 hektárnyi napraforgójukból nagyjából 180-at már betakarítottak, s eddig nem panaszkodhatnak a termésátlagra: hektáronként 4 tonnával számolhatnak. A kukorica viszont – a kezdeti reményekre rácáfolva – augusztusban elszáradt, 9 tonna várható hektáronként. Megvannak az állandó értékesítési partnereik, de az áraikat a szabadpiac határozza meg. Ez a napraforgó esetében kevésbé kedvező, mivel az ár idén alacsonyabbnak tűnik a tavalyinál. Bodnár Lajos kiemelte, az őszi talajmunkálatok miatt is rendkívül fontos lenne, hogy végre megfelelő mennyiségű eső hulljon megyénkben, mert hiába vetették már el a repcét, kétséges, hogy kikel-e.

Örvendi László – aki maga is gazdálkodó – szerint vegyes a kép, a szélsőséges időjárás miatt nehéz megbecsülni a terméshozamot. A szép reményeket lerombolta az augusztusi hosszú száraz időszak. Napraforgóból hektáronként 3-4,5 tonnát jósol, de tart tőle, hogy a kései fajták hozama rosszabb lesz. – A kukorica megaszalódott, nincs meg a kellő kiteltség a szemekben, talán 10 tonna termett hektáronként – vélekedik. Már megkezdte a betakarítást, értékesítési csatornái jól működnek, az eladással nem lesz gondja, a tavalyinál magasabb árakra számít.

Júliusig szép volt

Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a csapadék átlagos mennyisége nem változott jelentősen az előző évekhez képest, de mind területi, mind időbeli eloszlása óriási eltéréseket mutat. – A termés mennyisége közepes lesz, holott magasabb hozamot vártak, hiszen a kora tavaszi csapadék mennyisége elegendő volt. A kukorica egészen júliusig szép volt, augusztustól azonban nem esett számottevő mennyiségű eső, ráadásul a növény olyan hőstresszt kapott, ami leperzselte az állomány nagy részét. A hőstressz oka pedig a hőségnapok magas számában keresendő.

Mindez érezteti hatását a gabonapiacon. Forgács Barna úgy gondolja, hogy problémák nem várhatók az értékesítéskor, megvannak a régi, jól bevált kereskedelmi partnerek, újak is érdeklődnek a termények iránt, és az árak valószínűleg magasabbra fognak kúszni az előző évhez képest.

- Potyók Izabella -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!