Amikor nem az ekét húzzák

Hajdúböszörmény - Mezőgazdasági gépek harca a hajdúsági városban.

Hajdúböszörmény - Mezőgazdasági gépek harca a hajdúsági városban.

Szombat délután, kánikula, felbőg a motor, feszült figyelem. Lassan megindul a traktor, gyorsul a „gépszörny”, az eleje megemelkedik, majd megiramodik, fülsüketítő a zaj. Mini Modified kategóriában versenyeztek a nem éppen hétköznapi traktorosok Hajdúböszörményben, mely idén az utolsó állomása volt a Traktorhúzó Európa Kupa versenysorozatnak.

Fotó: Molnár Péter

Erőfitogtatás kimaxolva

Több ezer lóerő dübörgött a kontinensviadalon a végső győzelemért, melyen hét európai traktor és pilótája igyekezett a legjobb időt elérni. A tractor pullingként is ismert megmérettetés a világ legerősebb motorsportja, melyet Magyarországon kizárólag a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület képvisel, tudtuk meg Ficsor Lászlótól, az egyesület elnökétől. Elmondta, az alkohollal hajtott traktornak egy több tonnás súlypadot kell maguk után húzni a száz méter hosszú pályán. Az a versenyző nyer, aki végighúzza a teljes távon, amit full pullnak neveznek. Ha ezt többen teljesítik, új körök kezdődnek, csak már nehezebb súllyal, a feladat viszont ugyanaz. Az idei verseny különlegessége, hogy olyan sofőrök érkeztek, akik még soha nem jártak Magyarországon, illetve, hogy a Traktorhúzó Európa Kupa díjakat is Hajdúböszörményben adták át.

Vasárnap is folytatódik az erődemonstráció, akkor a dízelmotoros Prostock versenytraktorok sorakoznak fel. A futamon öt ország pilótái küzdenek majd meg, valamint hetedik alkalommal Amatőr Traktorhúzó Verseny is lesz. Utóbbin huszonöt magyar sofőr indul összesen hat kategóriában.

VK


[related-post post_id="3949652"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!