alkalmazás autistáknak

2021.05.29. 07:00

Nagy lépést jelent a szervezett hétköznapok érdekében

A segítő applikáció híd lehet az autista személyek és a többségi társadalom között.

Fotó: Autisták Országos Szövetsége-archív

Autizmus. Online projektzáró rendezvényen mutatták be az autisták életét nagymértékben segítő új digitális támogatási rendszert az érintettek pénteken. Az okoseszközökön futó DATA alkalmazás fejlesztését az Autisták Országos Szövetsége és az MTA ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport 2018 januárjában kezdte meg. Az applikáció egy nemzetközileg is egyedülálló hazai innováció, amelynek sikeréhez egy legalább 100 fős szakmai stábon túl csaknem félezer autizmusban érintett személy tesztelőként is hozzájárult.

Az eseményen Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott elmondta: az elmúlt időszakban jól működő párbeszéd alakult ki az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és a Miniszterelnöki Kabinetiroda között. Ennek eredményeként egy új stratégiaalkotásról született döntés, amelyet ezúttal az AOSZ koordinálhat.

– A DATA program előnye, hogy minden felhasználó számára egyedileg alakítható – erről már Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára beszélt a rendezvényen. Mint mondta, az autisták mindannyian egyedi kihívásokkal küzdenek, így az alakítható, ingyenesen letölthető applikációval rendezettebbé válhatnak a hétköznapjaik.

Fotó: Autisták Országos Szövetsége-archív

Gördülékeny kommunikáció

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke szerint a támogatásra az élet minden színterén szükség van, most pedig helyet kaphat ez a segítség egy mindenki által elérhető digitális eszközön. – A DATA a digitális autonómiatámogatás az autizmusspektrumon. Ez egy tervezőfelület, ami jelentős mértékben könnyíti az autisták életét a mindennapokban akár munkáról, akár tanulásról, akár szabad­idős tevékenység szervezéséről van szó – mondta.

Az applikáció segítségével az autizmussal élő személynek akár teljes napirendet állíthatnak össze, és a rendszer előre jelzi, hogy milyen események és tevékenységek milyen sorrendben várhatóak az adott napon. A zárórendezvényen az is elhangzott, hogy éppen ezért a támogatórendszer többek között a hétköznapi szituációkban, így egy bevásárlás alkalmával is segítheti az autista személyekkel történő kommunikációt. Kereskedelemben és szolgáltatásban dolgozó cégek csapatának a szakemberek azért ajánlják, mert az applikáció gördülékennyé teheti a kapcsolattartást és az információk átadását az autisták és a többségi társadalom között.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!