nehéz helyzetben

2020.12.11. 07:30

Zárva az éttermek: a kiszállítás esélyt jelenthet a túlélésre

Sok étterem-tulajdonos a munkavállalói megtartásáért küzd, mert nélkülük nehéz lenne az újrakezdés.

Budapest Étterem , Kocsma , kifőzde változások , átállások Plázák a korona vírus miatt hozott szabályok hatására Fotó : Markovics Gábor Ripost

Fotó: MW-archív

A várakozással teli adventi időszak jellemzője a készülődés: az ajándéklista és az ünnepi menü tervei hetekkel karácsony előtt megszületnek sokak fejében. Ez az év, ez az ünnep, úgy tűnik, másként alakul. Nem tudni, hogy a családunkkal együtt, korlátozásokhoz kötve vagy szabadon tölthetjük-e a szeretet ünnepét.

Bizonytalansággal fűszerezett hónapokat tudhat maga mögött, és még több kérdést felvető időszak előtt áll a vendéglátóipar is hazánkban, hiszen a koronavírus-járvány ellen hozott kormányzati intézkedéseknek egyik legnagyobb áldozatává vált. Barabás Zoltán étterem-tulajdonos úgy látja, a vendéglátóegységek helyzete kilátástalanná vált a világjárvány miatt.

„Az óvintézkedések, a korlátozások már korábban, az első hullám idején is hatással voltak a turizmus-vendéglátásra, az ágazat talán a legnagyobb gazdasági áldozata ennek az időszaknak. Jelenleg is zárva tartanak a vendégek előtt az éttermek ajtajai, és csak a kiszállítás az a kiskapu, amely csekély lehetőséget és fennmaradást biztosít.”

– Az év ezen időszakában javában a céges, a baráti és a családi rendezvényekre készülnek a vendéglátóüzemek, de most elmaradnak ezek is. Úgy gondolom, az éttermi vendéglátás a szakadék szélére sodródott – vélekedett az étterem-tulajdonos.

Összefogás szükséges

Mint mondta, a legfőbb cél, hogy ebben a nehéz időszakban is megtarthassák a munkaadók a munkavállalóikat.

„Kollégák ezreinek jövőképe a kilátástalanság jelenleg, és ez a helyzet hónapok óta fennáll.”

– Érthető, ha többen elfordultak a szakma felől, hiszen hiába volt mind idáig egy megbízható pont az életükben a vendéglátás, most nem tudni, mi lesz másnap. Sokan nem tehetik meg, hogy ebben a bizonytalan helyzetben kitartsanak, ezért máshol vállalnak munkát. Érthető ez a döntés, ugyanakkor az éttermek újraindításához szükség van a dolgozókra. Nélkülük a járványhelyzetet legyőzve sem tud talpra állni a vendéglátás. A kormány ugyan támogatja az ágazatot, de kevésnek bizonyul a segítség, hónapokig szükség lenne rá a fennmaradáshoz. A munkavállalók hűsége mellett pedig a vendégek kitartása és támogatása is jelentős ebben a nehéz időszakban. Sokat segíthet az ágazaton, ha – ugyan személyes jelenléttel nem időzhetnek a kedvenc éttermeikben – most is szakemberekre bíznák a vendégek az ellátást.

„A kiszállítás lehetővé teszi, hogy a hétköznapokban és a karácsonyi asztalokra is olyan ételek, sütemények és italok kerüljenek, amelyeket a kedvenc éttermüktől, kávézójuktól, kifőzdéjüktől megszokhattak. Úgy gondolom, ezzel a támogatással elősegíthetnék a szakma mielőbb magára találását”

– tette hozzá.

Boros József | Fotó: Napló-archív

Boros József étterem-tulajdonos is egyetért azzal, hogy a koronavírus-járvány rendkívül hátrányos helyzetet teremtett a vendéglátóiparban. – Alkalmi munkát ajánlok a munkavállalóimnak, valamint a kiszállítást fenntartjuk, ami üzleti szempontból nem jövedelmező, de legalább lehetőséget biztosít a dolgozóknak a jövedelemszerzésre. Minden nehézség ellenére próbálunk kitartani. Úgy gondolom, korlátozásokra szükség van, tennünk kell a vírus terjedésének megfékezéséért. Azt tapasztaltam, hogy tavasszal, az első hullám idején erőteljesen érzékelhető volt a vendégek félelme, most azonban csak a korlátozások miatt maradnak otthon. Sokan nagyon szeretnének beülni az étterembe, az új óvintézkedések bevezetése előtti este is telt ház volt éttermünkben – mondta.

Bucsi Bernadett Ildikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!