kellemetlen vendég

2020.10.14. 12:05

Kezdődik a szélmalomharc: egyre több poloska keres menedéket az épületekben

A poloskák melegigényes rovarok, jelenleg télire keresnek búvóhelyet.

20201005 Székesfehérvár, poloska, invázió. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: MW-archív

Ahogy kicsit hűvösebbre fordult az időjárás, egyre több poloska jelent meg Debrecenben, valóságos invázió vette kezdetét. Az eredetileg fakéreg alatt és avarban megbújó rovaroknak ugyanis a városi környezet sokkal kecsegtetőbb lehetőségeket nyújt a telelésre.

– Több fajta van, legnagyobb számban most a márványos poloskákkal találkozhatunk, ezek sötétebb, barnás-szürkés színezetűek.

„Ezek a rovarok már a nyári időszakban is jelen voltak, csak most kezdenek behúzódni az épületekbe, ezért tűnik úgy, mintha hirtelen sokan lennének”

– mondta el a Napló érdeklődésére Nagy Antal, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Növényvédelmi Intézetének egyetemi docense. Megtudtuk, ezek a poloskák a mezőgazdaságban már a nyár folyamán is kellemetlenségeket okoztak. – Döntően fás szárú növényeknek, különböző gyümölcsfáknak a hajtásait és terméseit szívogatták, például barackon, almán, körtén, szedren már okoztak károkat – ismertette.

Nem őshonosak hazánkban

Vándorpoloskákkal is találkozhatunk szintén nagyobb számban, ezek zöld színű, hasonló alakú és méretű rovarok, mint márványos társaik. Szintén mezőgazdasági kártevők, leginkább a zöldségnövényeket támadják. Ezek is most próbálnak behúzódni a melegebb helyekre. – Mindkét faj idegenhonos, melyeket behurcoltak Magyarországra. Vándorpoloskát 2006 környékén, márványos poloskát pedig 2013-ban találtak először hazánkban – mondta Nagy Antal. Hozzátette, Debrecenben egyébiránt már a nyugati levéllábú poloska is jelen van, amit Észak-Amerikából hurcoltak be, illetve vannak olyan fajok is a címeres poloskák között, amelyek nálunk is honosak.

A poloskák habár az emberre egyáltalán nem veszélyesek, ugyanis nem csípnek, számos kellemetlenséget tudnak okozni. – Ha megpróbáljuk őket elkapni, azzal védekeznek, hogy bűzös váladékot bocsátanak az ellenfelükre, ennek jellegzetes, kellemetlen szaga van. Ha lecsapjuk őket, akkor ez beszennyezheti a falat, bútorokat is. Ezen túl mivel viszonylag nagy méretű rovarokról van szó, az sem kellemes, ha ott röpködnek körülöttünk.

„Az is előfordulhat, hogy észre sem vesszük őket, ugyanis elrejtőznek különféle zugokban, de a fűtési időszakban újra előbukkanhatnak.”

Szúnyoghálóval védekezzünk!

Nagy Antal arról is beszélt, hogy ma már lehet kapni olyan háztartási rovarirtó szereket, amelyek a poloskákat is elpusztítják, azonban szélmalomharc küzdeni ellenük. – Az a gond, hogy ha lefújjuk ezeket a rovarokat, tényleg elpusztulnak, ám mivel most nagyon sok van belőlük, újabb poloskák jönnek a helyükre. Sajnos hatékony csapda, amivel elfoghatnánk, vagy riasztószer, amivel elriaszthatjuk őket, még nincsen ellenük. Emiatt leginkább mechanikusan, szúnyoghálóval tudunk védekezni, illetve szellőztessünk a reggeli órákban, amikor még nem aktívak ezek az állatok – tanácsolta.

Vass Kata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!